Na prośbę naszych czytelników rozpoczynamy cykl pod hasłem- REGIONALNA RUBRYKA KULINARNA.

Gotowanie to Twoja pasja? Lubisz gotować i chcesz podzielić się z nami swoimi przepisami? Teraz to możliwe! Zachęcamy do przesyłania przepisów kulinarnych, wraz ze zdjęciem potraw. Czekamy na dania kuchni tradycyjnej, regionalnej, jak i na te, nieco bardziej nietypowe i wykwintne. Najlepsze pomysły zostaną wydrukowane w Przeglądzie Świdnickim, a także pojawią się na portalu lsw24.pl. Z czasem, dzięki Państwu powstanie zbiór najlepszych przepisów w tej części kraju. Oto pierwsze pomysły kulinarne naszych czytelników:

 

Gdzie jest najlepsze połączenie tradycji i nowoczesności? Oczywiście, że w Powiecie Świdnickim – na Ziemi Lubelskiej. Nasz region, to mnóstwo nieodkrytych smaków.

Zupa krem z dyni z drobiowymi klopsikami.

Są takie potrawy, których czasami mi brakuje. Będąc na Dożynkach Powiatu Świdnickiego w Mełgwi zostałem poczęstowany przez jedno z Kół Gospodyń Wiejskich zupą dyniową. Posmakowała mi ta wersja, która zawierała szynkę, pokrojone ziemniaki i żółty ser, lecz bardzo różniła się od mojego wypracowanego przepisu.                                                                                                                              Zupa krem z dyni najlepiej smakuje jesienią. Nabiera wtedy posmaku nieuchronnego końca słonecznych dni, a podkręcona mlekiem kokosowym, z dodatkiem chili jeszcze bardziej przypomina najcieplejsze dni minionego lata.                                                                                                                                Do zupy polecam dynię odmiany Hokkaido. Jest łatwa w obróbce, dobrze się kroi, a skóra jest miękka, posiada gruby miąższ, względnie małe gniazdo nasienne i doskonale zmięknie przy pieczeniu. Smak pieczonej dyni Hokkaido jest słodki- nie mdły, w smaku lekko orzechowy, z ziemista nutą. Pieczona dynia dobrze smakuje posypana solą i polana oliwą z oliwek z ziołami. Przejdźmy jednak do przepisu z na krem z dyni.

Składniki

Dynia średniej wielkości 1,5-2 kg, jedna podwójna pierś z kurczaka, puszka mleczka kokosowego ok. 250 ml, łyżka masła, marchewka 2 szt., cebula 1 szt., bulion mięsny lub warzywny około 2 l. jedno jajko, czosnek, papryczka chili, tymianek, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Dynię pokroić w ósemki, nie obierając ze skóry – doda jej smaku w trakcie pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 min. do momentu ładnego zarumienienia. W tym czasie gotujemy bulion mięsny lub warzywny i robimy klopsiki. Mięso z kurczaka mielimy, dodajemy jajko, dwa lub ząbek czosnku, tymianek, sól i pieprz. Z tak przygotowanej masy formujemy małe kulki i wrzucany do gotującego się bulionu. Odławiamy klopsiki i wkład mięsny, na którym był przygotowany bulion, ale pozostawiamy warzywa. Upieczoną i wystudzoną dynie obieramy ze skóry i wrzucamy do bulionu, dodajemy papryczkę chili całe mleko kokosowe i całość blendujemy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy klopsiki, łyżkę masła i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany krem dekorujmy prażonymi nasionami słonecznika lub pestkami dyni.

Przepis Pana Grzegorza.

http://lsw24.pl/wp-content/uploads/2015/11/przepis-1024x628.jpghttp://lsw24.pl/wp-content/uploads/2015/11/przepis-300x300.jpgMonika Sz.AKTUALNOŚCIKulinariaROZMAITOŚCIlsw24.pl,REGIONALNA RUBRYKA KULINARNA
Na prośbę naszych czytelników rozpoczynamy cykl pod hasłem- REGIONALNA RUBRYKA KULINARNA. Gotowanie to Twoja pasja? Lubisz gotować i chcesz podzielić się z nami swoimi przepisami? Teraz to możliwe! Zachęcamy do przesyłania przepisów kulinarnych, wraz ze zdjęciem potraw. Czekamy na dania kuchni tradycyjnej, regionalnej, jak i na te, nieco bardziej nietypowe...