AKTUALNOŚCIKULINARIA

BOHATER DNIA – PĄCZEK!

paczki1Dziś najsłodszy dzień karnawału – Tłusty Czwartek.
Święto rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Dziś można się objadać! Podpatrzyliśmy jak młodzież z „Norwida” przygotowuje półtora tysiąca pączków.
Tłusty Czwartek jest świętem ruchomym, zależy od daty Świąt Wielkanocnych. W tym roku wypada stosunkowo wcześnie. Za rok będziemy je obchodzić prawie trzy tygodni później.
Królują pączki i faworki, zwane chrustem.
Przesąd głosi, że kto w Tłusty Czwartek nie zje pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
Odwiedziliśmy Z.S nr 1 im. C.K. Norwida w Świdniku, gdzie młodzież z klas trzecich o kierunkach kucharz i technik żywienia, przygotuje ok. tysiąc pięćset pączków.
paczki2-Robimy pączki według tradycyjnej receptury, bez konserwantów i ulepszaczy. Jednym z sekretów, o czym nie każdy wie, jest dodanie do ciasta odrobiny spirytusu, by ciastko nie pochłaniało tłuszczu – wyjaśnia Agnieszka Dziedzic, koordynatorka przedsięwzięcia i przewodnicząca zespołu przedmiotów zawodowych.
paczki5
 
 
 
W ramach promocji kierunków gastronomicznych, słodkości powędrują do świdnickich gimnazjów i instytucji, a także do gimnazjalistów w Mełgwi.
-To przedsięwzięcie na wielką skalę – śmieje się Krzysztof Gałan, dyrektor Zespołu Szkół nr 1. – Na początku nie planowaliśmy smażenia aż tylu pączków. Jednak podczas inwentaryzacji znalazłem profesjonalną, nigdy nie używaną patelnię do ich produkcji. No i pomyślałem: czemu nie wyjść z naszymi wyrobami na zewnątrz żeby pokazać, że nasi uczniowie naprawdę wiele potrafią! – przekonuje Gałan.
Redakcja LSW24 potwierdza, potrafią. Pączki pyszne. Podajemy przepis!
Surowce:

  • kg mąki
  • 100g drożdży
  • jajo
  • 6-8 żółtek
  • 100g margaryny
  • 100g cukru
  • szklanka mleka
  • cukier waniliowy
  • łyżka spirytusu
  • marmolada
  • smalec do smażenia
  • ziemniak surowy

Wykonanie:
Przygotować rozczyn – szklankę mleka ogrzać do temperatury ciała, do mleka wkruszyć drożdże, dodać 20g cukru oraz tyle mąki, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
Mleko ogrzać do temp. 30 C. Margarynę rozpuścić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. z mąki, mleka, rozczynu, masy jajeczno-cukrowej, jaj oraz spirytusu sporządzić ciasto. Pod koniec dodać upłynniona margarynę. Wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia.
W każdej porcji umieścić łyżeczkę marmolady, uformować. Smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu (z dodatkiem plastra surowego ziemniaka).
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem bądź polukrować.
Smacznego.
 
 
 
 

Pokaż więcej

Powiązane

Back to top button