AKTUALNOŚCI

SEZON NA GRZYBY. SANEPID RADZI, JAK JE ZBIERAĆ, BY SIĘ NIE ZATRUĆ

grzbSezon grzybowy w pełni. Warto, więc wszystkim miłośnikom zbierania grzybów przypomnieć kilka zasad, którymi należy kierować się w lesie. Przede wszystkim zbieramy je tylko w lasach, które nie są objęte ochroną. Nie wkładamy do koszyka grzyba, co do rozpoznania, którego mamy, choć najmniejszy cień wątpliwości. A jak postępować w przypadku zatrucia tymi smakołykami? Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świdniku w takich przypadkach radzi:
– Pierwszych objawów zatrucia nie należy lekceważyć i niezwłocznie zgłosić się do lekarza lub szpitala! Nie leczyć się domowymi sposobami!
– Natychmiast prowokować wymioty, poprzez wypicie ciepłej wody z solą ( dorośli 200-300 ml , dzieci 100 ml ) i podrażnienie tylnej ściany gardła. Zabezpieczyć materiał ( wymiociny, popłuczyny ) oraz resztki niespożytej potrawy i obierzyny do badania mykologicznego, co umożliwia szybką diagnozę.
– Wszystkie osoby, które jadły to samo danie, powinny poddać się bezzwłocznie kontroli lekarskiej, nawet, jeżeli nie odczuwają żadnych dolegliwości.
– Nie należy choremu podawać alkoholu oraz mleka ( alkohol i tłuszcze ułatwiają wchłanianie substancji toksycznych do krwi ).
Jeżeli nie mamy pewności czy zbierane grzyby są jadalne, warto skorzystać z porad udzielanych przez klasyfikatorów lub grzyboznawców Wojewódzkich i Powiatowych stacji Sanitarno-Epidemiologicznych. Klasyfikatorzy grzybów Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Świdniku, przy Al. Lotników Polskich 1 udzielają porad i wydają atesty na grzyby świeże od poniedziałku do piątku w godz. 8 – 10.
telefony:
sekretariat – (0-81) 745-56-10
Sekcja Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku – (0-81) 745-56-13
tel. alarmowy – 516 052 231

Reklama
Pokaż więcej

Powiązane

Back to top button