AKTUALNOŚCIKULINARIA

Sushi i pierogi czyli Zosia w kuchni

Od nowego roku rozpoczynamy rubrykę kulinarną, która jest pomysłem redakcji, a autorem przepisów jest Zofia Gorgol. Rubryka ma formę artykułów na portalu internetowym LSW24.pl oraz w comiesięcznym wydaniu gazety „Przegląd Świdnicki”. Czytelnicy znajdą tam przepisy na co dzień, a także przepisy na wyjątkowe okazje.
Zofia Gorgol jest znawczynią lubelskiej kuchni regionalnej, autorką licznych artykułów i publikacji książkowych m.in. „Lubelska Kuchnia Regionalna”, „Pejzaż wiejski z pierogami i różą”, „Surówki i sałatki”, „Zioła w kuchni i ogrodzie” „Miód na co dzień”. Jest specjalistką od produktu regionalnego i tradycyjnego. Pracuje jako wykładowca w Wyższej Szkole Społeczno-Przyrodniczej im. Wincentego Pola w Lublinie (m.in. Kuchnie narodowe i regionalne, Agroturystyka). Prywatnie pasjonuje się  florystyką i jest babcią czworga wnucząt.
 
Jak karnawał to karnawał…
Karnawał znany jest i hucznie obchodzony na całym świecie. W Polsce  rozpoczyna się w Święto Trzech Króli i trwa do Ostatków.  Czas więc na bale, imprezy i prywatki pełne łakoci! Moja propozycja na takie domowe spotkanie to schab metodą 10 minut, sałatka z tortellini i róże karnawałowe.
 
Róże karnawałowe
25 dag mąki, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka cukru, 2 żółtka, 2 jajka, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka spirytusu lub rumu, szczypta soli, 80 dag – tłuszczu do smażenia,
Dodatkowo: konfitura, 10 dag – cukru pudru, cukier waniliowy
Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki. Zarobić ciasto – początkowo wszystkie składniki wysiekać nożem, następnie ręką wyrabiać tak długo, aż będzie jednolite i gładkie. Wałkować partiami – dość cienko (na grubość ok 1 mm). Wykrawać 3 krążki różnej wielkości. Pierwszy, największy, powinien mieć średnicę 7 cm, każdy następny o 1 cm mniejszą. Do wycinania najlepsze są metalowe pierścienie, ale można zastąpić je szklanką, literatką i kieliszkiem. Wszystkie krążki naciąć w 5 miejscach – po obwodzie. Środki posmarować białkiem i składać, odpowiednio dopasowując wielkość. W środku mocno przycisnąć, aby dobrze się skleiły.
Róże wkładać na olej rozgrzany do 170°C, wierzchołkami do spodu ( tłuszcz dobrze rozgrzany gdy wrzucony kawałek ciasta natychmiast wypływa). Róże omieść z mąki, usmażyć na jasnozłoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Do środka każdego ciastka nałożyć odrobinę konfitury lub marmolady. Oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
 
Schab w 10 minut
1 kg schabu, 2  litry wody, 3 łyżki majonezu Winiary,1 łyżka musztardy,  4 łyżki soli, 1/2 główki polskiego czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren jałowca,10 ziaren pieprzu,  3 liście laurowe, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka mielonego chili, ½ łyżeczki cukru
Mięso oczyścić dokładnie z błon i włożyć do  siatki wędliniarskiej lub obwiązać sznurkiem. Do wody dodajemy wszystkie przyprawy wraz z czosnkami, musztardą i majonezem. Mieszamy i wkładamy do środka schab. Włączamy ogień i gotujemy przez dokładnie pięć minut od momentu zagotowania. Wyłączamy ogień i zostawiamy na noc w kuchni nakryty pokrywką (lub na co najmniej 6 godzin). Na upływie tego czasu, garnek ponownie wstawiamy na ogień i znów gotujemy pięć minut od momentu zagotowania się wody. Nakrywamy pokrywką. Mięso wyjmujemy z wody po całkowitym ostygnięciu, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na cienkie plasterki.
 
Sałatka z tortellini
tortellini z grzybami, 2-3 suszone grzybki, 20dkg szynki, 1 puszka ananasa, 1 puszka kukurydzy, 1 por, 4 ogórki konserwowe, 2 pęczki koperku, majonez, sól, pieprz
Tortellini ugotować w wodzie z dodatkiem grzybków suszonych, odcedzić i wystudzić. Grzybki drobno pokroić i dodać do sałatki. Por pokroić w drobną kostkę, lekko posolić i zmiażdżyć ręką. Szynkę i ananas pokroić w kostkę. Koperek posiekać bardzo drobno. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem.
 
 
 

                                                                                  Zofia Gorgol

Reklama
Pokaż więcej

Powiązane

Back to top button