AKTUALNOŚCIKULINARIAKULTURA I ROZRYWKA

Za nami X Festiwal Flaków!

– Z roku na rok impreza staje się coraz bardziej popularna i na stałe zapisała się w kalendarzu imprez wojewódzkich, a nawet krajowych. Po jakości produktów i ogromnym zainteresowaniu, jakim cieszy się impreza, widzę, że to był strzał w dziesiątkę – zauważa Michał Cholewa, burmistrz Piask.
Wczoraj w Piaskach odbył się Festiwal Flaków. To już 10. edycja wydarzenia.
Najlepszymi Flakami Lubelszczyzny 2017 okazały się te autorstwa pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Piaskach Wielkich.
– Nie spodziewałyśmy się wygranej. Bardzo się cieszymy. Sekretu najlepszych flaków nie mogę zdradzić, ale mogę powiedzieć, że flaki powinny być gęste, zawiesiste, aromatyczne i pikantne. W roku ubiegłym wygrałyśmy konkurs na zapomniane potrawy, serwowałyśmy wtedy pierogi z bobem – mówi Agnieszka Skomorowska z Koła Gospodyń Wiejskich w Piaskach Wielkich.
Ale Piaski to nie tylko flaki. Region kusi specjałami sprzed lat, dlatego co roku organizowany jest tu konkurs o puchar Burmistrza Piask „Zapomniane Smaki z Dawnej Kuchni”.
– Zauważyliśmy wielki potencjał wśród pań z kół gospodyń wiejskich. W ten sposób narodził się pomysł, by przypomnieć mieszkańcom dawne smaki i potrawy. Tak powstał konkurs na zapomniane smaki z dawnej kuchni. Właśnie przy okazji festiwalu flaków taki konkurs się odbywa – przypomina Marcin Najda, Przewodniczący Rady Powiatu Świdnickiego i Sekretarz Gminy Piaski.
Dawne smaki regionu przypomniały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Piaskach otrzymując pierwsze miejsce!
– Wygrałyśmy potrawą z mojego dzieciństwa. Były to pierogi z kominkami. Pamiętam, że zbierałam kominki z moją babcią, teraz też je zbieram, bo ta potrawa należy do jednych z moich ulubionych. Moja rodzina też ją bardzo lubi. W ubiegłym roku zajęłyśmy drugie miejsce w konkursie z młodą kapustą z ziemniakami – mówi przedstawicielka KGW Piaski.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się też pierogi różnego rodzaju, świeży kompot, chleb ze smalcem czy przepyszna kaszanka (III miejsce) gospodyń z Kębłowa.
– Uczestniczymy w festiwalu od samego początku. Przez wszystkie lata bierzemy udział w konkursie i zawsze otrzymujemy nagrody. Flaki to nasza regionalna potrawa. To zupa ugotowana z odpowiednia ilością warzyw, na odpowiednim wywarze oraz flakach. Potrawa pojawiła się w naszym regionie w latach 60- tych i okazała się hitem – mówi Maria Skiba z KGW z Kębłowa.
Impreza, jak co roku, cieszyła się dużą popularnością, bo jak nie spróbować prawdopodobnie najlepszych flaków na świecie?
– Nigdy nie jadłam flaków. Dopiero tutaj spróbowałam i żałuję, że dopiero teraz. To są najlepsze flaki – twierdzi pani Joanna, mieszkanka gminy Piaski.
Ale uczestnicy Festiwalu nie tylko dobrze zjedli, przypominając sobie smaki z dawnych lat, ale bawili się przy licznych i różnorodnych występach artystycznych. Na scenie widzieliśmy: Orkiestrę Dętą z Piask, „eMCe” Dance Studio z MCK, występ Kabaretu Młodzieży Piaseckiej, koncert Kapeli Piaseckiej MCK, czy koncert Teatru Muzycznego RADA z Białorusi.
Ponadto można było wysłuchać piosenek Anny Jantar w wykonaniu Beaty Deutchman oraz zobaczyć Cleo – gwiazdę wieczoru. W programie był również zespół Long&Junior, a imprezę zakończyła zabawa plenerowa z zespołem Artist.

 
 
 
Zapisz

Reklama
Pokaż więcej

Powiązane

Back to top button