AKTUALNOŚCI

Czas na grzyby! Czego i gdzie szukać?

Trwa sezon grzybowy. Na jakie możemy obecnie trafić w okolicznych lasach i jak ustrzec się przed zatruciem tymi smakołykami?
-Ja zawsze jeżdżę do lasu w Gardzienicach. To las mieszany, z którego wczoraj przywiozłam dwa kosze borowików – mówi pani Magda z Piask.
W lasach liściastych można obecnie trafić na prawdziwy wysyp kurek, a jak mówi pan Jarosław z Giełczwi, zdarzają się już także koźlarze.
A jakie grzyby możemy kupić na świdnickim targu?
Rano ok. godz. 8.00 można jeszcze kupić borowika, cieszącego się niezmiennie największym zainteresowaniem. To koszt od 35 do nawet 50 zł za kilogram prawdziwka. 35 zł zapłacimy za  kurki, których jest w sprzedaży najwięcej. Jest również sporo koźlarzy. Są stosunkowo niedrogie, bo sprzedawcy cenią je na ok. 10-13 zł za kilo. Co ciekawe, wyjątkowo wcześnie w tym roku pojawiły się maślaki, których zwykle możemy szukać dopiero we wrześniu lub w październiku.
– Na grzyby jeżdżę zwykle aż pod Włodawę, czasem pod Kraśnik – zdradza sprzedawca, ale przyznaje, że również w lesie mełgiewskim można trafić na skupiska borowików, trzeba tylko wiedzieć gdzie dokładnie szukać.
Niestety co roku dochodzi do zatruć grzybami. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świdniku radzi jak postępować w takim przypadku.
-Przede wszystkim nie można lekceważyć pierwszych symptomów i niezwłocznie zgłosić się do lekarza lub szpitala! Nie leczyć się domowymi sposobami!
– Natychmiast prowokować wymioty, poprzez wypicie ciepłej wody z solą (dorośli 200-300 ml , dzieci 100 ml) i podrażnienie tylnej ściany gardła. Zabezpieczyć materiał (wymiociny, popłuczyny) oraz resztki niespożytej potrawy i obierzyny do badania mykologicznego, co umożliwia szybką diagnozę.
– Wszystkie osoby, które jadły to samo danie, powinny poddać się bezzwłocznie kontroli lekarskiej, nawet jeżeli nie odczuwają żadnych dolegliwości.
– Nie należy choremu podawać alkoholu oraz mleka (alkohol i tłuszcze ułatwiają wchłanianie substancji toksycznych do krwi).
Jeżeli nie mamy pewności czy zbierane grzyby są jadalne, warto skorzystać z porad udzielanych przez klasyfikatorów lub grzyboznawców Wojewódzkich i Powiatowych stacji Sanitarno-Epidemiologicznych.
Klasyfikatorzy grzybów Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Świdniku, przy Al. Lotników Polskich 1 udzielają porad i wydają atesty na grzyby świeże od poniedziałku do piątku w godz. 8.00 – 10.00
telefony:
sekretariat – (0-81) 745-56-10
Sekcja Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku – (0-81) 745-56-13
tel. alarmowy – 516 052 231
Godziny udzielania porad grzyboznawczych:
poniedziałek – piątek: 7,30-15,00 w WSSE lub pod nr tel. 81 743-42-72 do godz.15,00.
godz 15,00 do 20,00 pod nr tel. 695-898-484
soboty i niedziele poradę można uzyskać w WSSE w godz. 9,00-12,00 (dyżur grzyboznawcy w budynku WSSE)
od godz. 12,00 – 20,00 dyżur grzyboznawcy pod tel. 695-898-484
 

Reklama
Pokaż więcej

Powiązane

Back to top button