Skończyło się lato, a wraz z nim różnego rodzaju festiwale, kiermasze, festyny regionalne, na których prezentowano naszą rodzimą kuchnię lubelską. Z jednej strony prosta – oparta na mąkach, kaszach, oleju, z drugiej zaś bogata w miody, nalewki, sękacze…. Nigdzie poza Lubelszczyzną nie znajdziemy tak znakomitych pieczonych pierogów z gryczanym farszem, zwanych gryczakami, krupniakami czy kaszakami. Nie ma też bodaj innego regionu Polski, w którym tak powszechne byłyby pierogi gotowane lub parowane, przygotowywane według najróżniejszych przepisów. Nasz najbardziej lubelski produkt – kasza gryczana – przez jednych jest znienawidzona, przez innych uwielbiana. Ze względu jednak na swoje walory zdrowotne, zasługuje na więcej, niż bycie skromnym dodatkiem do drugiego dania. Gryka to bardzo dobre źródło białka. Wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym do produkcji rutyny, uszczelniającej i wzmacniającej naczynia krwionośne. Liście gryki stosuje się w leczeniu żylaków, nadciśnieniu, krwawieniu z nosa i z przewodu pokarmowego. Kasza nie zakwasza organizmu. Mogą ją również bez obaw spożywać stosujący dietę bezglutenową.

Z kaszy wyczarować można mnóstwo pysznych dań, które nigdy się nie znudzą.

 

Pieróg lubelski pieczony

3 szklanki mąki, 1/2 kostki margaryny, 2 jaja, 3 dkg drożdży, trochę śmietany, szczypta soli i cukru,

farsz: 2 szklanki kaszy gryczanej, 4 szklanki mleka(może być woda), 1 kg sera białego(może być z wiaderka), 1/2 masła, 3-5 jaj, cukier wanilinowy, 2 łyżki mąki pszennej, 2-5 łyżek cukru w zależności jak słodkie lubimy nadzienie, mięta.

Kaszę ugotować na mleku z masłem, dodać przekręcony przez maszynkę ser, jaja, cukier, mąkę i miętę do smaku. Dobrze wyrobić nadzienie. Z podanych składników zagnieść ciasto drożdżowe (drożdże wcześniej rozmieszać z 1 łyżeczką cukru i pozostawić w cieple, aby wyrosły). Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na 2 części i rozwałkować. Ciasto włożyć do blachy, rozłożyć farsz, przykryć drugim plackiem. Ciasto nakłuć widelcem, posmarować jajkiem.  Piec ok. 50-60 min. w temp. 180 stopni C. Aby po upieczeniu ciasto nie odstało, można je po wyjęciu obciążyć lekko deseczką.

 

Jesienna sałatka z kaszą gryczaną

20 dag kaszy gryczanej, puszka kukurydzy, brokuł, 4 jajka ugotowane na twardo, pół słoika ogórków konserwowych, czerwona cebula, naturalny jogurt grecki (5 łyżek), łyżeczka musztardy, 2 ząbki czosnku, do posypania ziarnka słonecznika, dyni

Kaszę ugotować i wystudzić. Brokuł podzielony na różyczki wrzucić do osolonego, z dodatkiem szczypty cukru, wrzątku i gotować przez 5 minut. Przelać zimną wodą. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę i dodać do jogurtu. Wszystkie składniki wymieszać. Przed podaniem sałatkę schłodzić. Posypać pestkami dyni lub słonecznika

 

Kotlety z kaszy gryczanej

1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej w 3 szklankach wody, 10 dag sera żółtego, 2 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia

Kaszę wystudzić. Aby dobrze się sklejała, można połowę kaszy zmiksować. Dodać starty żółty ser, jajka. Doprawić solą i pieprzem. Formować kotlety. Można obtaczać w tartej bułce. Smażyć na oleju na rumiano.

Kotlety podawać z sosami – grzybowym, pomidorowym.

 

 

                                                                   Opr. Zofia Gorgol

http://lsw24.pl/wp-content/uploads/2017/10/18315d51813ce6025886f2fb9682803cfe5a7a71.jpeghttp://lsw24.pl/wp-content/uploads/2017/10/18315d51813ce6025886f2fb9682803cfe5a7a71-300x300.jpegWTRAKTUALNOŚCI„Sushi i pierogi czyli Zosia w kuchni”,kulinaria,przepis,przepisy,Zofia Gorgol
Skończyło się lato, a wraz z nim różnego rodzaju festiwale, kiermasze, festyny regionalne, na których prezentowano naszą rodzimą kuchnię lubelską. Z jednej strony prosta – oparta na mąkach, kaszach, oleju, z drugiej zaś bogata w miody, nalewki, sękacze…. Nigdzie poza Lubelszczyzną nie znajdziemy tak znakomitych pieczonych pierogów z gryczanym...