Nadchodzą moje ulubione święta. Ale tak naprawdę najlepszy czas, to ten, przed samymi świętami. Szukanie prezentów, porządki i oczywiście pieczenie pierników i pierniczków. Zapach przypraw kuchennych i miodu roznoszący się po całym domu, przypomina, że święta tuż, tuż. Najlepsze pierniki, to te długo dojrzewające  – nawet do 6 tygodni. Takie ciasto rozpływa się w ustach i nierzadko stanowi najważniejszy wypiek świąteczny. Możemy je przekładać powidłami, konfiturą z bakaliami, polewać czekoladą lub lukrem! Najwięcej radości sprawią, szczególnie naszym pociechom, drobne pierniczki  w kształcie choinki, serduszka gwiazdki …… . Własnoręcznie ozdobione mogą być niezwykłym prezentem choinkowym.

 

Piernik długo dojrzewający ( 2-6 tygodni)

50 dag miodu, 2 szklanki cukru, 25 dag masła, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody, ½ szklanki mleka, ½ łyżeczki soli, 1 kg mąki pszennej, 2 przyprawy piernikowe

Do przełożenia powidła śliwkowe, orzechy, skórka pomarańczowa,

Miód, cukier i masło podgrzać prawie do wrzenia. Ostudzić. Dodać sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy. Połączyć z mąką. Zagnieść ciasto. Wyrobione przełożyć do emaliowanego garnka, przykryć ściereczką i odstawić na kilka tygodni do lodówki. W zależności od ilości przełożeń, ciasto podzielić i rozwałkować. Piec w temp. 160-180 stopni 25-40 min (do suchego patyczka). Uwaga: Po wyjęciu blachy, odczekać kilka minut, aby placek się nie pokruszył.

Placki piernikowe najlepiej przekładać powidłami. Placek można obciążyć deseczką, szczelnie owinąć (aby ciasto nie obeschło) i odstawić na 3-4 dni do skruszenia.

 

Pierniczki

3 szklanki mąki pszennej (0,5 kg),1 szklanka cukru, pół kostki margaryny lub masła, 20 dag miodu, 1 jajko,  1 łyżeczka sody, przyprawa do pierników, szczypta soli

Margarynę, miód, cukier i przyprawę podgrzać, aż masa stanie się płynna. Wystudzić. Dodać jajko. Przesianą mąkę połączyć z sodą i solą. Wlać rozpuszczony miód.  Zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce (1 godz.). Rozwałkować na grubość 0,4-0,5 cm. Wycinać figurki. Piec kilka minut w temp. 180 stopni C.  Dekorować lukrem. Aby pierniczki zmiękły, wkładamy je do puszki ze skórką od jabłka.

Piernik wykwintny

1 szklanka miodu, 1 szklanka cukru, ½ kostki margaryny, 1 szklanka śmietany, 6 jajek,

1 łyżeczka sody, 2,5 szklanki mąki, przyprawa do piernika, szczypta soli

Margarynę roztopić z cukrem, miodem i przyprawą. Wlać śmietanę i zagotować. Do wystudzonej masy dodać żółtka, mąkę, sodę. Na koniec dodać ubite (ze szczyptą soli) na sztywno białka. Piec ok. 1 godziny (do suchego patyczka). Przekładać powidłami lub masą kremową.

Lukier

1 białko, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli, 1 szklanka cukru pudru

Przy pomocy miksera ubić białko ze szczyptą soli. Ciągle ubijając, dodawać stopniowo cukier. Dodać sok z cytryny. Masa musi być gęsta jak ubita śmietana.

Opr. Zofia Gorgol

http://lsw24.pl/wp-content/uploads/2017/12/christmas-2939156__340.jpghttp://lsw24.pl/wp-content/uploads/2017/12/christmas-2939156__340-300x300.jpgMonika Sz.AKTUALNOŚCIKulinariapierniczki,przepis,Zosia w kuchni
 Nadchodzą moje ulubione święta. Ale tak naprawdę najlepszy czas, to ten, przed samymi świętami. Szukanie prezentów, porządki i oczywiście pieczenie pierników i pierniczków. Zapach przypraw kuchennych i miodu roznoszący się po całym domu, przypomina, że święta tuż, tuż. Najlepsze pierniki, to te długo dojrzewające  - nawet do 6 tygodni....