Wielkanoc świętuje się u nas przy pięknie nakrytym i wyjątkowo obficie zastawionym stole. Często jego ozdobą są baby drożdżowe, piaskowe, czekoladowe, marcepanowe … Puszysta i pulchna babka symbolizuje bogactwo. Dlatego nie powinno jej zabraknąć na naszym świątecznym stole.
Babka drożdżowa 
3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka letniego mleka, ¾ szklanki cukru, 2 jajka, 2 żółtka, 4 dag świeżych drożdży, 10 dag roztopionego masła, cukier waniliowy, szczypta soli, szklanka bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa)
Rodzynki zalać na kilka minut wrzątkiem. Odcedzić. Do połowy mleka dodać pokruszone drożdże, po łyżce mąki i cukru (rozczyn). Odstawić, aby drożdże ruszyły. Do przesianej mąki dodać resztę cukru, resztę mleka, cukier waniliowy, jajka, żółtka, sól, rozczyn. Wyrobić ciasto. Pod koniec dodać masło. Wyrabiać jeszcze ok. 10 minut. Ciasto wymieszać z bakaliami. Formę z kominkiem(duża foremka lub 2 małe) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto. Przykryć ściereczką aby wyrosło (ok. 1 godz.). Piec ok.45-50 minut w temp. 180 stopni C. (suchy patyczek). Dekorować cukrem pudrem lub lukrem ( utrzeć sok z ½ cytryny z 10 dag cukru pudru).
Babka z adwokatem
2 i  1/2  szklanki mąki, 1  szklanka cukru, 25 dag margaryny, 15 łyżek oleju, 1 szklanka adwokata ( likier jajeczny), 6 jajek, 2 cukry waniliowe, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki wody, tłuszcz do posmarowania formy.
  Margarynę, olej, alkohol, cukier, cukier waniliowy i wodę gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Przestudzoną masę wymieszać z żółtkami. Odlać pół szklanki. Resztę połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić na sztywno pianę z białek i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
Piec w dużej formie babkowej z kominkiem wysmarowanej tłuszczem, oprószonej mąką ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gorącą babkę polać ulubioną polewą.
Babka łaciata
4 jajka, 12 dag cukru pudru,  10 dag masła lub margaryny, 2 łyżki kakao, ½  proszku do pieczenia, 1 cukier wanilinowy, olejek migdałowy, 25 dag mąki, cukier puder do posypania,
  Masło utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno żółtka, cukier, cukier wanilinowy, olejek migdałowy. Ubić i dodać pianę z białek. Lekko wymieszać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 2/3 masy wyłożyć do formy, resztę ciasta połączyć z kakao i wyłożyć na wierzch ciasta jasnego. Piec ok. 30-40 min (180 stopni C). Gorącą babkę oprószyć cukrem pudrem z wanilią
 Babka cytrynowa bezglutenowa
12,5 dag margaryny (Kasia), 9 dag mąki ziemniaczanej, 9 dag mąki kukurydzianej, 5 dag wiórków kokosowych, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 12,5 dag cukru, 4 białka, 2 żółtka, sok z 1 cytryny.
Margarynę rozpuścić i wystudzić. Mąki, wiórki i proszek wymieszać. Białka ubić z cukrem, ciągle ubijając dodać żółtka i margarynę. Masę delikatnie wymieszać z mąkami. Na koniec dodać sok z cytryny. Piec ok. 40 min w 180 stopniach C.
Opr. Zofia Gorgol
http://lsw24.pl/wp-content/uploads/2018/03/easter-1356996__340.jpghttp://lsw24.pl/wp-content/uploads/2018/03/easter-1356996__340-300x300.jpgredAKTUALNOŚCIKulinaria„Sushi i pierogi czyli Zosia w kuchni”,babka wielkanocna,Zofia Gorgol
Wielkanoc świętuje się u nas przy pięknie nakrytym i wyjątkowo obficie zastawionym stole. Często jego ozdobą są baby drożdżowe, piaskowe, czekoladowe, marcepanowe … Puszysta i pulchna babka symbolizuje bogactwo. Dlatego nie powinno jej zabraknąć na naszym świątecznym stole. Babka drożdżowa  3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka letniego mleka, ¾ szklanki cukru,...