AKTUALNOŚCI

Czas na kuchnię regionalną – „Sushi i pierogi czyli Zosia w kuchni”

Skończyło się lato, a wraz z nim festyny, kiermasze, dożynki, na których mogliśmy spróbować różnych przysmaków naszej lubelskiej kuchni regionalnej. Podane przepisy pochodzą z naszego powiatu.
 
Nadzienie: 50 dag kaszy jaglanej, 1 l mleka, kostka masła, 1 kg twarogu( może być z pudełka), 1 szklanka cukru, cukier waniliowy, budyń waniliowy, 4 jaja, szczypta soli, świeża mięta( niekoniecznie)
Ciasto: 3  szklanki mąki, 1 kostka margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko,1 żółtko, 0,3 szklanki cukru pudru
Kaszę ugotować na mleku z masłem, dodać przekręcony przez maszynkę ser, jaja, cukry, budyń i miętę do smaku. Dobrze wyrobić nadzienie.
(Uwaga: Kaszę przed ugotowaniem dokładnie przepłukać wodą, żeby pozbyć się goryczki. Gdy kasza podczas gotowania wciągnie mleko, wyłączyć gaz -niech się doparuje pod przykrywką).
Tłuszcz posiekać z mąką i proszkiem, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować 2/3 ciasta wyłożyć nim dużą blachę. Wyłożyć farsz.
Z pozostałej części ciasta zrobić cienkie wałeczki i wyłożyć nimi dekoracyjną kratkę. Ciasto można posmarować rozmąconym białkiem. Pieróg piec około 50-60 min. w temp.180 stopni C na lekko złoty kolor.
Kluchy z tartych ziemniaków z mięsem (kartacze)
Farsz: ok. 50 dag ugotowanego i zmielonego mięsa( może być z rosołu z poprzedniego dnia), 2 ząbki czosnku, posiekana natka pietruszki, sól, pieprz (Może to być farsz serowy, z kaszy, soczewicy).
Ciasto: 1,5 kg ziemniaków,2 łyżki  mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Ziemniaki podzielić na dwie części. Jedną część ugotować, przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Wystudzić.  Drugą część ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zawinąć w gazę lub sciereczkę i odcisnąć z wody. Starte i ugotowane ziemniaki połączyć ze sobą, dodać mąki, sól, pieprz. Ciasto delikatnie wyrobić i uformować wałek. Ciasto pokroić
w równe plastry i rozpłaszczać je ręką. Placki nadziewać farszem, zlepiać boki i formować duże podłużne kluchy(kartacze). Kluchy gotować w osolonej wodzie partiami ok. 3-4 min.
od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z podprażoną cebulą lub ze skwarkami z wędzonki.
Smalczyk fasolowy
2 szklanki drobnej białej fasoli, 4 cebule, olej, sól, pieprz, majeranek
Fasolę namoczyć na noc. Odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić, ostudzić i zmiksować na gładką masę . Cebulę pokroić w drobną kostkę
i przesmażyć na rumiano na oleju. Dodać do fasoli, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Taki smalczyk można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Najlepiej smakuje
z ogórkiem kiszonym.
Placek śliwkowy
80 dag mąki, 1 margaryna, 30 dag cukru, 6 jaj, 1 szklanka mleka, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 cukry waniliowe, 1 kg śliwek węgierek
Margarynę utrzeć z cukrami i jajami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać mleko. Wymieszać, podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć białe ciasto. Poukładać wydrylowane śliwki, skórką do dołu. Przykryć ciastem kakaowym. Piec ok. 1 godziny
w temp. 180 stopni C.

Reklama
Pokaż więcej

Powiązane

Back to top button