AKTUALNOŚCI

NA GRZYBY!

Sezon grzybowy jeszcze trwa. W miniony weekend lasy przeżywały prawdziwy najazd grzybiarzy. To być może ostatnie zbiory, gdyż synoptycy zapowiadają ochłodzenie.Obraz 084
W niedzielę zebrałem blisko 100 maślaków, 30 podgrzybków brunatnych, kilka prawdziwków, kilkanaście czerwonych kozaków, kilka brązowych. Wszystko młode i zdrowe. – cieszy się pan Zdzisław, grzybiarz ze Świdnika, który nie chce zdradzać, swojego szczęśliwego miejsca zbiorów. – Lubię zbierać grzyby, to miłe hobby, ale i sposób spędzania czasu na świeżym powietrzu.- dodaje pan Zdzisław. Warto, więc wszystkim miłośnikom zbierania grzybów przypomnieć kilka zasad, którymi należy kierować się w lesie. Przede wszystkim zbieramy grzyby tylko w lasach, które nie są objęte ochroną. Nie wkładamy do koszyka grzyba, co do rozpoznania, którego mamy choć najmniejszy cień wątpliwości. – Pamiętajmy również, by przy zbieraniu nie uszkodzić grzybni.- dodaje Monika Krzyszczak z Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Świdniku. – Nie zbieramy też grzybów zbyt młodych, u których cechy rozpoznawcze nie zostały wykształcone i istnieje możliwość pomyłki. Unikamy foliowych woreczków. Znacznie lepszym rozwiązaniem są wiklinowe kosze. – dodaje Krzyszczak. Grzyby najlepiej przyrządzić w dniu ich zebrania. Potrawy z ich użyciem mogą być przechowywane w lodówce maksymalnie 1 dzień. Nie należy podawać grzybów małym dzieciom, osobom starszym i chorym. Najłatwiejszym sposobem pozyskania tych przysmaków jest ich kupno. Gdzie zakupić świeże i zdrowe grzyby? Najlepiej na targowisku.- Pamiętajmy, że nabywając w ten sposób grzyby, powinniśmy żądać od sprzedającego atestu, który wydają klasyfikatorzy grzybów, chociażby w świdnickim sanepidzie.- informuje Krzyszczak. Takie oceny grzybów przeprowadzane są codziennie do godz. 10.00.Warto, więc zadbać o bezpieczeństwo.
Mes.

Reklama
Pokaż więcej

Powiązane

Back to top button