JESZCZE CZAS NA FAWORKI!
W „Norwidzie” wciąż słodko i karnawałowo. Po czwartkowym szaleństwie pączkowym, dziś przyszedł czas na faworki i róże karnawałowe. Podajemy przepisy!
– Przysmaki powędrują do powiatowych gimnazjów – do Świdnika, Mełgwi i Bystrzejowic. Tym słodkim gestem skierowanym do gimnazjalistów młodzież z Norwida chce zakończyć karnawał.
Podejmowane działania mają ponadto na celu integrację naszej społeczności uczniowskiej z lokalnym środowiskiem oraz promocję szkoły – mówi Krzysztof Gałan, dyrektor Zespołu Szkół nr 1 im.
Faworki i tradycyjne róże karnawałowe wykonała młodzież z klasy drugiej technikum o kierunku Technik żywienia oraz z klasy trzeciej szkoły zawodowej o kierunku Kucharz. Przedsięwzięciem dowodzili nauczyciele: Anna Mościbrodzka, Małgorzata Motyl i Monika Bąk.
Podajemy oryginalne przepisy:
Składniki:
- 300g mąki
- jajo
- 4 żółtka 120g śmietany
- 20g spirytusu
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder
- cukier waniliowy
- dżem
Wykonanie:
Mąkę przesiać, wymieszać ze śmietaną, jajem, żółtkami, spirytusem i solą. Wyrobić.
Zbijaj wałkiem dopóki nie powstaną pęcherze.
Zostaw na chwilę. Rozgrzej olej do temp. 160-180 C
Formuj faworki lub róże. Wrzucaj na gorący tłuszcz i smaż na złoty kolor.
Odsącz na ręczniku papierowym, posyp na grubo cukrem pudrem, do róż dodaj na środek odrobinę dżemu.
Smacznego.