Przekraczając próg restauracji goście mogą poczuć klimat zarezerwowany wyłącznie dla Świdnika. Jak sama nazwa sugeruje-główną inspiracją do wystroju lokalu były motocykle WSK, produkowane właśnie w Świdniku. Jasne, przestronne wnętrze dolnej sali podkreślają katalogowe zdjęcia motocykli. Wchodząc na górę przenosimy się w klimat podniebnych ewolucji. Ściany zdobią fototapety przedstawiające świdnickie lotnisko- kiedyś i dziś. Historyczną podróż do czasów PRL-u dopełniają największe, polskie hity ubiegłego stulecia, których z pewnością nie usłyszymy w innym, świdnickim lokalu. Właściciele – Konrad i Paulina Szpurowie, stworzyli to miejsce, aby dzielić się swoją radością i pasją, a także, by czerpać z pomysłów i oczekiwań gości i przyjaciół. – Pochodzę ze Świdnika, tutaj się urodziłem i wychowałem, dlatego czuję mocną więź z miastem i jego historią- wyjaśnia Konrad Szpura. – W Świdniku produkowano legendarne motocykle WSK, sam o takim marzyłem. Nasze miasto jest ściśle związane z lotnictwem, nie mogłem otwierając lokal nie pomyśleć o historii Świdnika. Chcę w ten sposób przypominać mieszkańcom o czasach świetności naszego miasta, a jednocześnie oddać hołd takim miejscom, jak np. restauracja „Świdniczanka”, gdzie można było się spotkać z tradycyjną, domową, polską kuchnią- dodaje właściciel „Wueski”.
Inspiracją menu są smaki kuchni polskiej, połączone z tradycją naszego regionu. Tutaj zawsze możemy liczyć na świeże produkty, najwyższej jakości. Gwarancję smaku zapewnia szef kuchni, Radosław Bartoszcze, który od kilkunastu lat specjalizuje się w kuchni polskiej i staropolskiej.
– Szczególnie polecam kaczkę z jabłkiem pieczonym, żurawiną, z puree ziemniaczano- marchewkowym. Bardzo apetycznie wygląda i jeszcze lepiej smakuje- poleca szef kuchni. Oczywiście w menu restauracji nie mogło zabraknąć wołowego tatara, kotleta schabowego, czy golonki. Tutaj wegetarianie również nie powinni narzekać. Na nich czeka chociażby Carpaccio z buraka, czy krem z pieczonej papryki z puree brokułowym. „Wueska” nie zapomina również o najmłodszych.
Chociaż restauracja została otwarta w kwietniu, bieżącego roku już mocno zaznaczyła swoją obecność na mapie gastronomicznej miasta- Nasi goście chętnie do nas wracają, szczególnie na rodzinne obiady. Oprócz pysznego jedzenia zamierzamy wprowadzić różne atrakcje, jak wieczory z muzyką na żywo, czy pokazy i degustacje barmańskie – informuje menedżer „Wueski”. Właściciele zapraszają do restauracji od niedzieli do czwartku, w godzinach: 12- 22, a w piątki i soboty nawet do 24. „Wueskę” można odwiedzić także na oficjalnym profilu: www.facebook.com/Restauracja-Wueska lub zadzwonić: 81 584 80 91.