AKTUALNOŚCIKULINARIA

Truskawkowy smak lata – Sushi i pierogi czyli Zosia w kuchni

Kiedy wreszcie pojawią się na naszych stołach, to znak, że wkrótce wakacje…. Truskawki są pełne skarbów. 10 dag tych smacznych owoców to prawie pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Nawet cukrzycy świetnie je znoszą, bo cukier , który zawierają – to łatwo przyswajalne lewulozy. A kto powinien jadać truskawki w celach leczniczych? Reumatycy i artretycy. Są świetne dla „wątrobiarzy” i nerkowców, dla chorych na płuca i rekonwalescentów. Poprawiają samopoczucie, wzmacniają serce, układ krążenia i regulują pracę trzustki. Wspaniale działają na urodę i to nie tylko jadane, ale także jako maseczka upiększająca. Po codziennej kuracji truskawkowej ( gdy rozmazana po twarzy truskawka wyschnie – zmyć ją letnią wodą) cera staje się nieomal jak u niemowlęcia. Z truskawek przyrządza się dżemy, konfitury, kompoty, soki, pyszne nektary oraz całą masę pysznych dań. Najlepiej jednak jeść na surowo lub jako wyśmienite koktajle z produktami mlecznymi.
 
 
Truskawkowe ciasto z galaretką
ciasto; 3 szklanki mąki, 4 jaja, szklanka cukru, 2/3 kostka masła, szklanka zmiksowanych truskawek, kisiel truskawkowy, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Do dekoracji; 2 galaretki truskawkowe, pół szklanki śmietany kremówki,10-15 truskawek, listki melisy.
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kisielem. Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Połączyć z truskawkami Zmiksować ze stopionym masłem i mąką. Piec 45 min. w temp. 180 stopni. Pokrojone truskawki ułożyć na wystudzonym cieście. Zalać tężejącą galaretką. Udekorować bitą śmietana i listkami melisy.
Truskawkowe ptasie mleczko
50 dag truskawek, 2 galaretki truskawkowe, cytryna, 2 szklanki słodkiej śmietany kremówki, cukier puder. Do dekoracji; kilka truskawek, polewa czekoladowa, listki melisy.
Truskawki umyć, osaczyć i ułożyć w tortownicy. Otrzeć łyżeczkę skórki z cytryny, wycisnąć sok. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, dodać sok i skórkę z cytryny i wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać galaretki i do smaku cukier puder. Polać truskawki. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.. Przed podaniem udekorować roztopioną polewą, truskawkami i listkami melisy.
Ciasto maślankowe z truskawkami
4 jajka, 1 szklanka maślanki, ½ szklanki oleju, 2 ½ szklanki mąki pszennej, ¾ szklanki cukru, cukier waniliowy, 2 budynie waniliowe (bez cukru), 1 łyżka kakao, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, ok. 50 dag truskawek, cukier puder do posypania.
Trzepaczką kuchenną roztrzepać jaja, maślankę i olej. W drugim naczyniu połączyć mąkę, cukier i spulchniacze. Wymieszać składniki suche z mokrymi. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Dno formy (20×30) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto jasne, rozłożyć równomiernie połowę truskawek pokrojonych na ćwiartki. Wyłożyć ciasto ciemne i powkładać w nie resztę truskawek. Piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
 
Ciasto jogurtowo-truskawkowe
50 dag jogurtu naturalnego (może być grecki), 50 dag truskawek, 4-5 łyżek cukru pudru, cukier waniliowy, sok z ½ cytryny, 3,5 dag żelatyny, dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe, ok. 30 dag małych truskawek
Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Truskawki zmiksować z cukrami i sokiem z cytryny. Dodać jogurt. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Do jeszcze ciepłej dodać 2-3 łyżki masy truskawkowej, wymieszać i połączyć z pozostałą masą. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Masę przelać do małej tortownicy. Wierzch zalać tężejącą galaretką i i udekorować truskawkami.
Tarta z truskawkami
ciasto; 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, 25 dag masła, 3 żółtka, 1 łyżka śmietany, 1 łyżeczka proszku 1 ugotowany budyń waniliowy, truskawki, polewa czekoladowa.
Mąkę wymieszaną z proszkiem i cukrem posiekać z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść szybko ciasto. Schłodzić 2 godziny w lodówce. Upiec w formie do tarty kruche ciasto. Na cieście rozsmarować zimny budyń oraz truskawki zanurzone wcześniej w polewie czekoladowej.
Konfitury babuni
2 kg truskawek, 2 kg cukru, ½ l wody
Wybrać dojrzałe, ale jędrne truskawki, umyć osączyć, oberwać szypułki. Włożyć do miski, zasypać 1/3 cukru i odstawić na kilka godzin. W płaskim szerokim rondlu zagotować wodę, połączyć z pozostałym cukrem. Ugotować syrop „do nitki”. (kropla spuszczona na talerzyk ciągnie się tworząc nitkę). Do przygotowanego syropu wkładać stopniowo truskawki wraz z sokiem. Zagotować i zestawić. Powtórnie zagotować i odstawić na noc do następnego dnia. Następnego dnia znów gotować kilka minut. Zbierać tworzącą się pianę. Czynność powtórzyć następnego dnia. Gdy truskawki są szkliste, skończyć gotowanie. Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików i zamknąć. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Owocowe szaszłyki
jabłko, gruszka, 4 śliwki, 2 plastry ananasa, kiść winogron, 10 truskawek, banan, sok z 1 cytryny pół szklanki cukru, 2 łyżki masła, aromatyczny alkohol
Jabłko i gruszkę pokroić w dużą kostkę. Śliwki przekroić na pół, Banan i ananasy pokroić w grube plastry. Owoce należy osuszyć. Nabić na długie szpadki. Posmarować stopionym masłem. Polać sokiem z cytryny, posypać cukrem. Owocowe szaszłyki ułożyć na rozgrzanym grillu. Piec, często obracając, aż cukier się skarmelizuje. Upieczone owoce można skropić aromatycznym alkoholem.
Truskawki ze szpinakiem i serem mozzarella
szpinak, 2 kulki sera mozzarella, 10 truskawek , 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka musztardy, 50 ml octu balsamicznego, 100 ml oliwy, kilka listków bazylii
Wymieszać miód, ocet i musztardę. Energicznie mieszając dodać cienkim strumieniem oliwę. Dresingiem polać ułożone na talerzu truskawki z serem. Ozdobić bazylią.
 
 
 

Zofia Gorgol

 

Pokaż więcej

Powiązane

Back to top button