– Tak jak Piaski znamy z flaków, tak Trawniki z zaciery – zauważył Dariusz Kołodziejczyk, starosta powiatu świdnickiego. – Wydarzenie już na stałe wpisało się w kalendarz imprez powiatowych. To okazja by pochwalić się niezwykłymi walorami kulturowymi i kulinarnymi naszego powiatu.
Imprezę rozpoczął VI Nadwiślański Festiwal Piosenki i Przyśpiewki Ludowej. Wójt nagrodził jego laureatów, a także uhonorował za swoje osiągnięcia młodych sportowców. Swój debiut miała Orkiestra Dęta z Trawnik.
Konkurs potraw regionalnych wzbudził wiele emocji, bo można było skosztować przysmaków wiejskich nawet z XVIII wieku, w tym tradycyjnej zaciery.
– Zaciera to była tzw. zupa dla ubogich – kartofle, kluski i skwarki. W trudnych czasach moje, rodziców i dziadków pokolenia tym się żywiły, a dziś przypominamy tę potrawę i promujemy piękne tradycje regionu – mówił Jerzy Szpakowski, wójt Gminy Trawniki.
Można było także podpatrzeć jak uczestnik programu Top Chef Ivo Violante przygotowuje risotto z krewetkami.
Oprawa muzyczna imprezy należała do Kapeli Podwórkowej Alternatywy5, zespołu Abba oraz do gwiazdy wieczoru – zespołu After Party.
Więcej na ten temat w najbliższym wydaniu Przeglądu Świdnickiego już pod koniec lipca!