– Pierwszych objawów zatrucia nie należy lekceważyć i niezwłocznie zgłosić się do lekarza lub szpitala! Nie leczyć się domowymi sposobami!
– Natychmiast prowokować wymioty, poprzez wypicie ciepłej wody z solą ( dorośli 200-300 ml , dzieci 100 ml ) i podrażnienie tylnej ściany gardła. Zabezpieczyć materiał ( wymiociny, popłuczyny ) oraz resztki niespożytej potrawy i obierzyny do badania mykologicznego, co umożliwia szybką diagnozę.
– Wszystkie osoby, które jadły to samo danie, powinny poddać się bezzwłocznie kontroli lekarskiej, nawet, jeżeli nie odczuwają żadnych dolegliwości.
– Nie należy choremu podawać alkoholu oraz mleka ( alkohol i tłuszcze ułatwiają wchłanianie substancji toksycznych do krwi ).
Jeżeli nie mamy pewności czy zbierane grzyby są jadalne, warto skorzystać z porad udzielanych przez klasyfikatorów lub grzyboznawców Wojewódzkich i Powiatowych stacji Sanitarno-Epidemiologicznych. Klasyfikatorzy grzybów Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Świdniku, przy Al. Lotników Polskich 1 udzielają porad i wydają atesty na grzyby świeże od poniedziałku do piątku w godz. 8 – 10.
telefony:
sekretariat – (0-81) 745-56-10
Sekcja Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku – (0-81) 745-56-13
tel. alarmowy – 516 052 231