"Chleb" to brzmi godnie
Młodzież ucząca się w Wojewódzkim Ośrodku Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego w Trawnikach w zawodzie „kucharz” wraz z nauczycielką Anną Wójtowicz uczestniczyła w spotkaniu na temat zdrowej żywności pt. ,, Jedzenie dla zdrowia i przyjemności” zorganizowanym przez Piekarnię Spółdzielni Handlowo – Produkcyjnej w Trawnikach.
Spotkanie, które odbyło się 20 października przygotowane zostało w ramach projektu ,,Chleb to brzmi godnie”, realizowanego przez Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni ,,Sch” z dofinansowaniem z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Uczniowie dowiedzieli się, w jaki sposób powstaje zdrowe pieczywo, począwszy od mąki, przez proces produkcyjny, do bochenka chleba; zdrowe pieczywo, czyli wypiekane na naturalnym zakwasie, bez używania polepszaczy i sztucznych dodatków. Prezes SHP Wojciech Słowik opowiedział o całym procesie technologicznym wypieku pieczywa. Uczniowie mieli okazję zaobserwować, w jakich etapach powstaje pieczywo oraz w jakich warunkach jest przechowywane. Uczestnicy spotkania zapoznali się z wyposażeniem piekarni, poznali asortyment pieczywa produkowanego przez Piekarnię w Trawnikach oraz dowiedzieli się o walorach smakowych i zdrowotnych polskiej żywności.
Na koniec spotkania każdy uczestnik otrzymał upominek w postaci wyrobów piekarniczych. Jesteśmy wdzięczni za zaproszenie naszych uczniów na spotkanie i przybliżenie jednego z najwspanialszych wyrobów świata – „chleba naszego codziennego”.
(ZS w Trawnikach)