AKTUALNOŚCIKULTURA I ROZRYWKA

TRAWNICKA ZACIERA 2016!

DSC_6478Wczoraj odbyła się już po raz trzynasty Trawnicka Zaciera, zwana też Festiwalem Dwóch Dolin. Organizatorzy to Gmina Trawniki i GOK. Barwna impreza przyciągnęła tłumy!

– Tak jak Piaski znamy z flaków, tak Trawniki z zaciery – zauważył Dariusz Kołodziejczyk, starosta powiatu świdnickiego. – Wydarzenie już na stałe wpisało się w kalendarz imprez powiatowych. To okazja by pochwalić się niezwykłymi walorami kulturowymi i kulinarnymi naszego powiatu.
Imprezę rozpoczął VI Nadwiślański Festiwal Piosenki i Przyśpiewki Ludowej. Wójt nagrodził jego laureatów, a także uhonorował za swoje osiągnięcia młodych sportowców. Swój debiut miała Orkiestra Dęta z Trawnik.
Konkurs potraw regionalnych wzbudził wiele emocji, bo można było skosztować przysmaków wiejskich nawet z XVIII wieku, w tym tradycyjnej zaciery.
– Zaciera to była tzw. zupa dla ubogich – kartofle, kluski i skwarki. W trudnych czasach moje, rodziców i dziadków pokolenia tym się żywiły, a dziś przypominamy tę potrawę i promujemy piękne tradycje regionu – mówił Jerzy Szpakowski, wójt Gminy Trawniki.
DSC_6551Spośród 31 potraw regionalnych najlepszy okazał się drożdżowy pieróg z kapustą i grzybami, wykonany przez Agnieszkę Jakubowską z Ostrówka Kol. w gm. Milejów. Najlepiej z 27 rodzajów ciast smakował Korowaj, czyli tradycyjne drożdżowe ciasto, które kiedyś na weselach zastępowało tort. Upiekła je Sylwia Wieczorek z Zalesia w gm. Milejów.
Można było także podpatrzeć jak uczestnik programu Top Chef Ivo Violante przygotowuje risotto z krewetkami.
Oprawa muzyczna imprezy należała do Kapeli Podwórkowej Alternatywy5, zespołu Abba oraz do gwiazdy wieczoru – zespołu After Party.

Więcej na ten temat w najbliższym wydaniu Przeglądu Świdnickiego już pod koniec lipca!

 
 
 

Reklama
Pokaż więcej

Powiązane

Back to top button