AKTUALNOŚCIKULINARIA

Faworki czy pączki? Dzisiaj najsłodszy dzień karnawału – Tłusty Czwartek.

Dzisiaj ostatni czwartek przed wielkim postem- Tłusty Czwartek. Oznacza to, że możemy się bezkarnie objadać. Tłusty Czwartek jest świętem ruchomym, zależy od daty Świąt Wielkanocnych. Dzisiaj na stołach królują więc pączki i faworki.
Przesąd głosi, że kto w Tłusty Czwartek nie zje pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Jak co roku w Z S nr 1 im. C.K. Norwida w Świdniku młodzież ucząca się w kierunkach: kucharz i technik żywienia, przygotowuje pyszne pączki. Robione są według tradycyjnej receptury, bez konserwantów i ulepszaczy. W szkole odbędzie się degustacja i sprzedaż tych smakołyków. Podajemy przepis na udane pączki.
Surowce:

  • kg mąki
  • 100g drożdży
  • jajo
  • 6-8 żółtek
  • 100g margaryny
  • 100g cukru
  • szklanka mleka
  • cukier waniliowy
  • łyżka spirytusu
  • marmolada
  • smalec do smażenia
  • ziemniak surowy

Wykonanie:
Przygotować rozczyn – szklankę mleka ogrzać do temperatury ciała, do mleka wkruszyć drożdże, dodać 20g cukru oraz tyle mąki, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
Mleko ogrzać do temp. 30 C. Margarynę rozpuścić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. z mąki, mleka, rozczynu, masy jajeczno-cukrowej, jaj oraz spirytusu sporządzić ciasto. Pod koniec dodać upłynniona margarynę. Wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia.
W każdej porcji umieścić łyżeczkę marmolady, uformować. Smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu (z dodatkiem plastra surowego ziemniaka).
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem bądź polukrować.
Jeśli ktoś jest zwolennikiem faworków, również służymy pomocą. Oto przepis:
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (300g)
4 żółtka
1 łyżka spirytusu (lub octu 6%)
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
ok. 5 kopiastych łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Zagniatamy na jednolitą masę. Następnie przekładamy ciasto na blat i zbijamy drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
Ciasto wałkujemy porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto kroimy najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. Każdy kawałek nacinamy w środku i przez nacięcie przekładamy jeden koniec.
Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.

Reklama
Pokaż więcej

Powiązane

Back to top button