AKTUALNOŚCIKULTURA I ROZRYWKA

„ Trawnicka Zaciera” po raz XIV! (foto)

Zaciera, czyli tzw. zupa dla ubogich. W trudnych czasach jedli ją rodzice i dziadkowie, z pokolenia na pokolenie przekazując recepturę. W Trawnikach od lat przypominają sobie smak tej prostej, ale jak ważnej dla regionu potrawy. W niedzielę, 23 lipca odbyła się 14 edycja „Trawnickiej Zaciery”.
– Początki tej potrawy sięgają czasów, kiedy to biedne społeczeństwo nie było w stanie pozwolić sobie na lepsze pożywienie. Zacierka to nic innego, jak zupa na bazie ziemniaków, z rwanymi kluskami, okraszona skwarkami. Prosta i pożywna. Na szczęście przez lata wszystko się w Trawnikach zmieniło, ale powracamy do tradycji i co roku przypominamy, że coś takiego miało miejsce- wyjaśnia wójt Trawnik, Jerzy Szpakowski. W tym roku przypada 14. edycja „Trawnickiej Zaciery”, zwanej też Festiwalem Dwóch Dolin. Organizatorami wydarzenia jest Gmina Trawniki oraz Gminny Ośrodek Kultury. – W przyszłym roku przypada 15- lecie tej imprezy. Jak widać z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Dzisiaj możemy spróbować nie tylko trawnickiej zaciery. Od lat obserwujemy chęć powrotu do lokalnych potraw i produktów. My przypominamy takie potrawy, jakie kiedyś gościły na naszych stołach, potrawy tradycyjne- dodaje wójt Szpakowski. 
Co roku ta barwna impreza przyciąga tłumy. Wydarzenie na stałe wpisało się w kalendarz imprez powiatowych. Jest to doskonała okazja, by pochwalić się niezwykłymi walorami kulturowymi i kulinarnymi powiatu świdnickiego.- Cieszymy się, że poszczególne gminy kultywują takie tradycje. Cieszymy się, że jest produkt regionalny, jak w tym przypadku zaciera trawnicka. Co roku staramy się dołożyć chociaż małą cegiełkę, by wspierać takie inicjatywy. Jak widać impreza cieszy się dużym zainteresowaniem wśród wielu mieszkańców, nie tylko naszego powiatu- powiedział starosta powiatu Dariusz Kołodziejczyk.
Podczas 14. edycji „Trawnickiej Zaciery” odbył się VII Nadwiślański Festiwal Piosenki i Przyśpiewki Ludowej. Jury w składzie: Kornelia Niedbał, Andrzej Woźniak i Teresa Skwarzyńska, po wysłuchaniu 15 prezentacji konkursowych przyznało pierwszą nagrodę zespołowi „Pawłowianki”, drugą zespołowi „Siedliszczanki”, a trzecią Kapeli Ludowej z Trawnik oraz Kapeli Ludowej „ Sami swoi” z  Rejowca. W trakcie imprezy rozstrzygnięto konkurs o Nagrodę Wójta Trawnik, na najlepszą potrawę regionalną. Zwycięzców ogłosiła przewodnicząca jury, Zofia Gorgol. Po ocenie 33 potraw postanowiono przyznać trzecie miejsce Elżbiecie Lipiec z Trawnik za pierogi z soczewicą, drugie Krystynie Pawelec z Siostrzytowa za placek drożdżowy z kruszonką, a pierwsza nagroda powędrowała do Bożeny Prokop z Łańcuchowa za gołąbki „kryzysy”. Co to za potrawa? – Potrawa składa się z ciasta ziemniaczanego, owiniętego kapustą. To jest bardzo prosty przepis, chociaż muszę przyznać, że danie wykonywałam po raz pierwszy. Dlatego są to gołąbki „kryzyski”, gdyż potrawa powstawała w trudnych czasach, gdzie niełatwo było wyżywić rodzinę. To był przepis mojej babci z czasów kryzysu, stąd nazwa- wyjaśnia zwyciężczyni konkursu, Bożena Prokop.
Podczas imprezy zastępca wójta, Damian Baj wręczył także nagrody najlepszym sportowcom ze szkół z terenu gminy Trawniki, najlepszemu wędkarzowi w spławikowych zawodach wędkarskich, jak również laureatom konkursów. Podczas tegorocznej „Zaciery Trawnickiej” nie zabrakło również występów muzycznych m. in. Orkiestry Dętej z Trawnik, pokazów kulinarnych, wystaw, kiermaszów i degustacji. Na najmłodszych czekała również moc atrakcji, m. in. wesołe miasteczko, przejażdżki kucykiem, czy pokazy szczudlarzy. Wieczorem na scenie odbyły się dwa koncerty. Wystąpiła grupa INOROS oraz TOP ONE. Imprezę zakończyła jak zwykle zabawa taneczna.

Zapisz

Reklama
Pokaż więcej

Powiązane

Back to top button