Z kaszy wyczarować można mnóstwo pysznych dań, które nigdy się nie znudzą.
Pieróg lubelski pieczony
farsz: 2 szklanki kaszy gryczanej, 4 szklanki mleka(może być woda), 1 kg sera białego(może być z wiaderka), 1/2 masła, 3-5 jaj, cukier wanilinowy, 2 łyżki mąki pszennej, 2-5 łyżek cukru w zależności jak słodkie lubimy nadzienie, mięta.
Kaszę ugotować na mleku z masłem, dodać przekręcony przez maszynkę ser, jaja, cukier, mąkę i miętę do smaku. Dobrze wyrobić nadzienie. Z podanych składników zagnieść ciasto drożdżowe (drożdże wcześniej rozmieszać z 1 łyżeczką cukru i pozostawić w cieple, aby wyrosły). Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na 2 części i rozwałkować. Ciasto włożyć do blachy, rozłożyć farsz, przykryć drugim plackiem. Ciasto nakłuć widelcem, posmarować jajkiem. Piec ok. 50-60 min. w temp. 180 stopni C. Aby po upieczeniu ciasto nie odstało, można je po wyjęciu obciążyć lekko deseczką.
Jesienna sałatka z kaszą gryczaną
20 dag kaszy gryczanej, puszka kukurydzy, brokuł, 4 jajka ugotowane na twardo, pół słoika ogórków konserwowych, czerwona cebula, naturalny jogurt grecki (5 łyżek), łyżeczka musztardy, 2 ząbki czosnku, do posypania ziarnka słonecznika, dyni
Kaszę ugotować i wystudzić. Brokuł podzielony na różyczki wrzucić do osolonego, z dodatkiem szczypty cukru, wrzątku i gotować przez 5 minut. Przelać zimną wodą. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę i dodać do jogurtu. Wszystkie składniki wymieszać. Przed podaniem sałatkę schłodzić. Posypać pestkami dyni lub słonecznika
Kotlety z kaszy gryczanej
Kaszę wystudzić. Aby dobrze się sklejała, można połowę kaszy zmiksować. Dodać starty żółty ser, jajka. Doprawić solą i pieprzem. Formować kotlety. Można obtaczać w tartej bułce. Smażyć na oleju na rumiano.
Kotlety podawać z sosami – grzybowym, pomidorowym.
Opr. Zofia Gorgol