KULINARIA

Truskawki – proste i tanie desery!

Sezon na truskawki trwa niestety bardzo krótko, więc trzeba z niego korzystać ile tylko się da.

Truskawki z mascarpone na biszkopcie

Biszkopt:
3 jaja
3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
Masa:
Dwa serki mascarpone
Śmietanka 30% 300 ml.
4 łyżki cukru

Wierzch:
truskawki i 2 galaretki truskawkowe

Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo żółtka i mąkę z proszkiem.
Pieczemy przez 15 minut w temp. 170 st.

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem.
Do ubitej śmietanki dodajemy mascarpone

Na zimny biszkopt wykładamy masę, układamy truskawki i zalewamy galaretką.
Chłodzimy w lodówce.

Najzwyklejsze ciasto truskawkowe

Składniki:

szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
szczypta soli
3 jaja
szklanka mleka
kostka masła/margaryny/szklanka oleju
kilka kropel aromatu wanilinowego/cukier wanilinowy
1/2 kg truskawek

Wszystkie składniki mieszamy ręcznie w naczyniu aż do uzyskania gładkiej masy. Wylewamy do tortownicy. Wsypujemy równomiernie umyte truskawki bez szypułek. Pieczemy ok. 40 min w temp. 170 st. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Deser truskawkowy

Składniki:

Truskawki
Serek mascarpone
Śmietanka kremówka – 250 g
Cukier puder – 2 łyżki
Herbatniki

Ten przepis nie jest trudny, a prezentuje się efektownie!

Kruszymy herbatniki i wsypujemy na dno wysokiej szklanki lub pucharka.
Ubijamy śmietankę, dodając serek mascarpone z cukrem pudrem i aromatem wanilii. Miksujemy. Krem przekładamy do pucharka, tworząc warstwę nad herbatnikami.
Układamy połówki owoców, aż pucharek będzie pełny. Deser można posypać startą czekoladą.

Smacznego!

Reklama
Pokaż więcej

Powiązane

Back to top button