AKTUALNOŚCIKULINARIA

Bezkonkurencyjne już po raz kolejny!

W ostatnią niedzielę czerwca w Piaskach odbyła się XII edycja FESTIWALU FLAKÓW. Było coś dla ciała, czyli pyszne regionalne smakołyki i coś dla duszy, czyli występy zespołów i kabaretów. Jak co roku rozstrzygnięto również konkurs na najlepsze flaki Lubelszczyzny oraz na zapomniane smaki dawnej kuchni. Zwycięskie flaki już nie pierwszy raz zostawiły konkurencję z tyłu.

Do zmagań o Puchar Burmistrza Piask w tegorocznej edycji konkursu stanęło 10 kół gospodyń wiejskich, w tym jedno stowarzyszenie.

„Gratuluję wszystkim kołom gospodyń wiejskich z okolicznych gmin i dziękuje bardzo serdecznie za udział w konkursie. Najważniejsze, że Panie i Panowie przyjechali do nas i czerpią przyjemność ze wspólnej zabawy. Dziękuję również całej grupie ludzi bez których ten konkurs nie mógłby się odbyć” – tuż na chwilę przed ogłoszeniem wyników, wszystkim uczestnikom tymi słowami podziękował burmistrz Piask -Michał Cholewa. A kto wygrał tegoroczny konkurs na najlepsze flaki?

Pierwsze miejsce przypadło KGW z Piask Wielkich.

Koło Gospodyń Wiejskich z Piask Wielkich

Zdaniem Anieszki Skomorowskiej ze zwycięskiego koła przepis na najlepsze flaki to:

 „Dużo, dużo serca mojego i wszystkich dziewczyn z naszego koła gospodyń wiejskich, a także ogromne zaangażowanie i najlepsze składniki z górnej półki. Staramy się, by nasze flaki były zawsze dopieszczone”. A w staraniach wszystkich pań musi coś być, bowiem flaki przygotowane przez KGW z Piask Wielkich wygrały już w sumie cztery razy. – „Może teraz warto by ogłosić konkurs na flaki wszech czasów?” – zastanawia się Pani Agnieszka.

Uczestnicy tegorocznych konkursów na XII Festiwalu Flaków

W konkursie II miejsce przypadło paniom z KGW Kębłowa natomiast III KGW z Woli Sobieskiej. Z kolei w zmaganiach o zapomniany smak dawnej kuchni III miejsce zajęły BANDZWOŁY Z SEREM przygotowane przez KGW z Siedliszczek, II miejsce otrzymały panie z KGW z Piask Wielkich za BARSZCZ Z KASZĄ GRYCZANĄ NA ZAKWASIE GRZYBOWYM, natomiast I miejsce zajęły panie z KGW z Piask za SODZIAKI NA ZSIADŁYM MLEKU.

Sodziaki

 A jak tłumaczy nam Pani Agnieszka Futa ze zwycięskiego koła:

 „Sodziaki to placuszki smażone przez nasze babcie. Rano wychodząc w pole szykowały sobie taką strawę na cały dzień.” – Żeby przygotować sodziaki potrzebujemy zsiadłego mleka, mąki i sody. Idealnym dodatkiem do tej potrawy jest owocowa frużelina. – „Te placuszki mają wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Są delikatne, ale również chrupiące, choć podaje się je na ciepło to równie dobrze smakują i zimne.” – dodaje Pani Agnieszka.

Koło Gospodyń Wiejskich z Piask

XII Festiwal Flaków obfitował w smakołyki i liczne atrakcje. Bawili się wszyscy, poczynając od najmłodszych. Relację z niedzielnej imprezy znajdą Państwo na naszych zdjęciach. Zapraszamy do oglądania i udostępniania.

Reklama
Tagi
Pokaż więcej

Powiązane

Back to top button
Close
Reklama