AKTUALNOŚCI

Prawdziwy wysyp grzybów!

Królują prawdziwki, kurki, kozaki i podgrzybki. Praktycznie są w każdym lesie w naszym regionie.

Takie okazy nasza czytelniczka zebrała wczoraj w Lesie Skrzynickim, w gminie Piaski:

Ponowny wysyp grzybów to efekt wysokich temperatur i ostatnich, silnych ulew.

A jakie grzyby możemy kupić na świdnickim targu?

Borowik cieszy się niezmiennie największym zainteresowaniem. To koszt od 25 do nawet 50 zł za kilogram. Ok. 30 zł zapłacimy za kurki, których jest teraz w sprzedaży najwięcej.

-Na grzyby jeżdżę zwykle aż pod Włodawę albo do lasu w Gardzienicach, czasem pod Kraśnik – zdradza sprzedawca, ale również w lesie mełgiewskim można trafić na skupiska borowików, trzeba tylko wiedzieć gdzie szukać – dodaje.

Niestety co roku dochodzi do zatruć grzybami.

Warto, więc wszystkim miłośnikom zbierania grzybów przypomnieć kilka zasad, którymi należy kierować się w lesie. Przede wszystkim zbieramy je tylko w lasach, które nie są objęte ochroną. Nie wkładamy do koszyka grzyba, co do rozpoznania, którego mamy, choć najmniejszy cień wątpliwości.

A jak postępować w przypadku zatrucia tymi smakołykami? Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świdniku w takich przypadkach radzi:

– Pierwszych objawów zatrucia nie należy lekceważyć i niezwłocznie zgłosić się do lekarza lub szpitala! Nie leczyć się domowymi sposobami!

– Natychmiast prowokować wymioty, poprzez wypicie ciepłej wody z solą (dorośli 200-300 ml , dzieci 100 ml) i podrażnienie tylnej ściany gardła. Zabezpieczyć materiał (wymiociny, popłuczyny) oraz resztki niespożytej potrawy i obierzyny do badania mykologicznego, co umożliwia szybką diagnozę.

– Wszystkie osoby, które jadły to samo danie, powinny poddać się bezzwłocznie kontroli lekarskiej, nawet, jeżeli nie odczuwają żadnych dolegliwości. Nie należy choremu podawać alkoholu oraz mleka (alkohol i tłuszcze ułatwiają wchłanianie substancji toksycznych do krwi).

Klasyfikatorzy grzybów Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Świdniku, przy Al. Lotników Polskich 1 udzielają porad i wydają atesty.

sekretariat – (0-81) 745-56-10. Sekcja Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku – (0-81) 745-56-13. tel. alarmowy – 516 052 231

Reklama
Pokaż więcej

Powiązane

Back to top button