Wypróbujcie sprawdzone przepisy na domowe pączki!
Nie macie ochoty na pączki z cukierni ani sklepu? No to usmażcie sobie je w domu. To wcale nie takie trudne. Takich pączków nie kupicie nigdzie.
Pączki tradycyjne
Składniki:
– 1 szklanka mleka
-5 dag świeżych drożdży
-3 łyżki cukru
-50 dag mąki pszennej tortowej
-szczypta soli
-1 łyżka cukru wanilinowego
-1 jajko
-4 żółtka
-4 łyżki stołowe roztopionego masła
-2 łyżki spirytusu
-olej lub smalec do smażenia
-konfitura do nadzienia
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i wstawiamy do garnka z ciepłą wodą. Odstawiamy.
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy. Dodajemy ubite jajka.
Wyrabiamy ciasto. Na koniec wyrabiania ciasto powinno odstawać od ręki. Do ciasta dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagniatamy lub miksujemy ciasto aż do połączenia się składników.
Przekładamy na stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypany mąką. Wałkujemy na placek o grubości ok. 2 cm. Szklanką wycinamy krążki i przykrywamy ściereczką na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Następnie każdy krążek rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy nadzienie, zlepiamy brzegi i lepimy kulkę. Wyrośnięte pączki wkładamy na odpowiednio nagrzany olej i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony. Przestygnięte dekorujemy według uznania.
Szybkie mini pączki serowe
Składniki:
– 250g serka mascarpone
– 2 jajka
– 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka cukru pudru + do obtoczenia
– 1 mały cukier waniliowy
– 2 łyżki wódki\spirytusu
– kilka kropel aromatu waniliowego do ciast
– olej do smażenia, szczypta soli
Do naczynia wsypać mąkę pszenną tortową, sól, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy, a następnie wymieszać składniki łyżką. Następnie dodajemy serek mascarpone, jajka, alkohol i aromat waniliowy. Wymieszać dokładnie. Powinno powstać dość gęste i kleiste ciasto. W garnku rozgrzać oleju. Formujemy pączki i smażymy. Gotowe wykładać na talerz przykryty papierem do pieczenia.