KULINARIA

Wypróbujcie sprawdzone przepisy na domowe pączki!

Nie macie ochoty na pączki z cukierni ani sklepu? No to usmażcie sobie je w domu. To wcale nie takie trudne. Takich pączków nie kupicie nigdzie.

Pączki tradycyjne

Składniki:

– 1 szklanka mleka

-5 dag świeżych drożdży

-3 łyżki cukru

reklama reklama

-50 dag mąki pszennej tortowej

-szczypta soli

-1 łyżka cukru wanilinowego

-1 jajko

-4 żółtka

-4 łyżki stołowe roztopionego masła

-2 łyżki spirytusu

-olej lub smalec do smażenia

-konfitura do nadzienia

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i wstawiamy do garnka z ciepłą wodą. Odstawiamy.

Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy. Dodajemy ubite jajka.

Wyrabiamy ciasto. Na koniec wyrabiania ciasto powinno odstawać od ręki. Do ciasta dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagniatamy lub miksujemy ciasto aż do połączenia się składników.

Przekładamy na stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypany mąką. Wałkujemy na placek o grubości ok. 2 cm. Szklanką wycinamy krążki i przykrywamy ściereczką na ok. 30 min do wyrośnięcia.

Następnie każdy krążek rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy nadzienie, zlepiamy brzegi i lepimy kulkę. Wyrośnięte pączki wkładamy na odpowiednio nagrzany olej i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony. Przestygnięte dekorujemy według uznania.

Szybkie mini pączki serowe

Składniki:

– 250g serka mascarpone

– 2 jajka

– 1,5szkl. mąki pszennej tortowej

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżka cukru pudru + do obtoczenia

– 1 mały cukier waniliowy

– 2 łyżki wódki\spirytusu

– kilka kropel aromatu waniliowego do ciast

– olej do smażenia, szczypta soli

Do naczynia wsypać mąkę pszenną tortową, sól, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy, a następnie wymieszać składniki łyżką. Następnie dodajemy serek mascarpone, jajka, alkohol i aromat waniliowy. Wymieszać dokładnie. Powinno powstać dość gęste i kleiste ciasto. W garnku rozgrzać oleju. Formujemy pączki i smażymy. Gotowe wykładać na talerz przykryty papierem do pieczenia.

Reklama
Tagi
Pokaż więcej

Powiązane

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
Reklama