KULINARIA

Wypróbujcie sprawdzone przepisy na domowe pączki!

Nie macie ochoty na pączki z cukierni ani sklepu? No to usmażcie sobie je w domu. To wcale nie takie trudne. Takich pączków nie kupicie nigdzie.

Pączki tradycyjne

Składniki:

– 1 szklanka mleka

-5 dag świeżych drożdży

-3 łyżki cukru

reklama reklama

-50 dag mąki pszennej tortowej

-szczypta soli

-1 łyżka cukru wanilinowego

-1 jajko

-4 żółtka

-4 łyżki stołowe roztopionego masła

-2 łyżki spirytusu

-olej lub smalec do smażenia

-konfitura do nadzienia

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i wstawiamy do garnka z ciepłą wodą. Odstawiamy.

Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy. Dodajemy ubite jajka.

Wyrabiamy ciasto. Na koniec wyrabiania ciasto powinno odstawać od ręki. Do ciasta dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagniatamy lub miksujemy ciasto aż do połączenia się składników.

Przekładamy na stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypany mąką. Wałkujemy na placek o grubości ok. 2 cm. Szklanką wycinamy krążki i przykrywamy ściereczką na ok. 30 min do wyrośnięcia.

Następnie każdy krążek rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy nadzienie, zlepiamy brzegi i lepimy kulkę. Wyrośnięte pączki wkładamy na odpowiednio nagrzany olej i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony. Przestygnięte dekorujemy według uznania.

Szybkie mini pączki serowe

Składniki:

– 250g serka mascarpone

– 2 jajka

– 1,5szkl. mąki pszennej tortowej

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżka cukru pudru + do obtoczenia

– 1 mały cukier waniliowy

– 2 łyżki wódki\spirytusu

– kilka kropel aromatu waniliowego do ciast

– olej do smażenia, szczypta soli

Do naczynia wsypać mąkę pszenną tortową, sól, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy, a następnie wymieszać składniki łyżką. Następnie dodajemy serek mascarpone, jajka, alkohol i aromat waniliowy. Wymieszać dokładnie. Powinno powstać dość gęste i kleiste ciasto. W garnku rozgrzać oleju. Formujemy pączki i smażymy. Gotowe wykładać na talerz przykryty papierem do pieczenia.

Reklama
Tagi
Pokaż więcej

Powiązane

Back to top button
Close
Close