AKTUALNOŚCIKULINARIAKULTURA I ROZRYWKA

Kulinarna uczta w Piaskach! (zdjęcia)

Wczoraj w Piaskach odbyła się XI edycja Festiwalu Flaków. Jak zwykle podczas imprezy nie zabrakło koncertów, występów i konkursów. W tym roku można było zobaczyć m. in. pokaz kulinarny Dominiki Wójciak- zwyciężczyni MasterChef, poznać zwycięzców konkursu na „Najlepsze Flaki Lubelszczyzny” i „Zapomniane smaki dawnej kuchni”,czy posłuchać koncertu Sylwii Grzeszczak.
Mimo deszczowej aury i meczu polskiej reprezentacji tłumy przybyły, by spróbować regionalnych specjałów serwowanych podczas XI Festiwalu Flaków w Piaskach. To właśnie tutaj- zdaniem wielu smakoszy- powstają najlepsze flaki w kraju. Już po raz XI gmina Piaski zaprosiła na wydarzenie, którego celem, poza promocją samej miejscowości i regionu, jest kultywowanie kulinarnych tradycji Lubelszczyzny.- Do Piask przyjechali mieszkańcy gmin z terenu całego województwa, dzięki temu odwiedzający Festiwal mogą zobaczyć dzieła ludowych twórców, obejrzeć występy kapel i zespołów folklorystycznych, czy spróbować potraw stanowiących dziedzictwo kulinarne naszego regionu- wyjaśnia starosta powiatu świdnickiego, Dariusz Kołodziejczyk. Najważniejszym punktem w programie festiwalu było rozstrzygniecie dwóch konkursów kulinarnych na: „Najlepsze Flaki Lubelszczyzny” i „Zapomniane smaki dawnej kuchni”. Nagrody wręczyła m. in. Anna Agustyniak.- Po raz X uczestniczę w festiwalu w Piaskach. Chciałabym serdecznie podziękować organizatorom, za pielęgnowanie tradycji. Dzięki festiwalowi flaki stały się popularną potrawą nie tylko na Lubelszczyźnie. Flaki obok cebularza zaczynają być utożsamiane wyłącznie z naszym regionem- podkreśliła Anna Agustyniak, sekretarz województwa lubelskiego UM. Po raz trzeci, a drugi raz z rzędu w konkursie na „Najlepsze Flaki Lubelszczyzny” wygrały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Piaskach Wielkich. Drugie miejsce zajęły Panie z KGW w Siedliszczkach , a trzecie Panie z KGW w Gardzienicach. Podczas festiwalu został rozstrzygnięty jeszcze jeden konkurs kulinarny.- Z roku na rok impreza staje się coraz bardziej popularna i na stałe zapisała się w kalendarzu imprez wojewódzkich, a nawet krajowych. Region kusi specjałami sprzed lat, dlatego co roku organizowany jest tu konkurs o puchar Burmistrza Piask „Zapomniane smaki dawnej kuchni”- mówi Marcin Najda, przewodniczący RP w Świdniku i Sekretarz Gminy Piaski. Jak podkreślili jurorzy, w tym roku poziom konkursu był bardzo wysoki. – Zauważyliśmy wielki potencjał wśród pań z kół gospodyń wiejskich. W ten sposób narodził się pomysł, by przypomnieć mieszkańcom dawne smaki i potrawy. Tak powstał konkurs na zapomniane smaki z dawnej kuchni. Właśnie przy okazji festiwalu flaków taki konkurs się odbywa – przypomina burmistrz Piask, Michał Cholewa. W tym roku bezkonkurencyjny okazał się kozioł w śmietanie autorstwa stowarzyszenia „ Kreatywne Piaski”.- Tutaj jurorzy byli jednomyślni przyznając tej potrawie pierwsze miejsce. Poziom był bardzo wyrównany i muszę przyznać, że z roku na rok rośnie. Wszystkie dania były pyszne. Zaprezentowane potrawy przypomniały smaki z dawnych lat- podkreśla Marcin Troć, członek komisji konkursowej. Drugie miejsce jury przyznało Paniom z KGW Siedliszczki za zupę owocową, a trzecie miejsce za pierogi z soczewicą otrzymały Panie z KGW w Kębłowie. W tym roku organizatorzy przygotowali jeszcze jedną kulinarną niespodziankę. Można było zobaczyć pokaz kulinarny Dominiki Wójciak– zwyciężczyni MasterChef. Pani Dominika była zachwycona również poziomem kulinarnym zaprezentowanym podczas konkursów. W dowód uznania na ręce burmistrza Michała Cholewy przekazała książkę swojego autorstwa. Podczas festiwalu organizatorzy zadbali także o muzyczną oprawę. Na scenie wystąpiła Orkiestra Dęta z Piask, Kapela Piasecka MCK,Druga M.- śpiewający sobowtór Maryli Rodowicz. Gwiazdą wieczoru była Sylwia Grzeszczak, a na koniec odbył się koncert DEJW i zabawa plenerowa z zespołem ARTIST.

Pokaż więcej

Powiązane

Back to top button