ŻYCIE I STYL

Czas na grzybobranie!

Grzyby mają wielu zwolenników. A jakie leśne przysmaki smakują najbardziej? Oczywiście te zebrane samodzielnie. By jednak np. wakacyjna wycieczka w poszukiwaniu grzybów nie zakończyła się zatruciem, Główny Inspektorat Sanitarny przygotował w ramach kampanii BEZPIECZNIE WAKACJE – PRZEPIS GIS jak przygotować się na grzybobranie. Główną przyczyną zatrucia grzybami jest bowiem niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów.

Jak przygotować się na grzybobranie?

Weź ze sobą:

  • bluzkę lub kurtkę z długim rękawem
  • spodnie z długimi nogawkami
  • buty z wyższą cholewką
  • czapkę bądź kapelusz

Odpowiednie ubranie zabezpiecza nas przed ukąszeniem owadów i żmij.

  • koszyk na grzyby najlepiej wiklinowy- w foliowej torebce grzyby zaparzają się – mogą wytwarzać substancje szkodliwe dla zdrowia
  • środek odstraszający owady uchroni nas przed komarami i kleszczami

Dekalog grzybiarza

  1. Nie zbieraj grzybów jeśli ich nie znasz.
  2. Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien.
  3. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z ,,siateczką’’.
  4. Nie korzystaj z foliowych reklamówek.
  5. Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe.
  6. Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni.
  7. Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie!
  8. Nie podawaj grzybów małym dzieciom!
  9. Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła!
  10. Nie identyfikuj grzybów próbując ich!

Nie zaleca się spożywania grzybów:

  • kobietom w ciąży i karmiącym
  • dzieciom
  • osobom starszym
  • osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego

Grzyby zawierają dużo substancji chitynowych co powoduje, że są ciężkostrawne.

źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Reklama
reklama reklama
Tagi
Pokaż więcej

Powiązane

Back to top button
Close
Close