ŻYCIE I STYL

70-latek miał w kotłowni 7 litrów bimbru. Teraz grozi mu więzienie

W Polsce produkcja alkoholu etylowego jest dozwolona jedynie po uzyskaniu wpisu do rejestru prowadzonego przez ministerstwo rolnictwa. Ten wpis wydawany jest przedsiębiorcom, którzy muszą spełnić szereg skomplikowanych warunków dotyczących kontroli jakości, bezpieczeństwa i spraw związanych z akcyzą (produkcja alkoholu musi się odbywać w tzw. składzie podatkowym, pod ścisłą kontrolą celników).

W praktyce oznacza to, że produkcja bimbru na własny użytek, czyli nawet w niewielkich, niehandlowych ilościach, jest prawnie zabroniona i podlega karze do roku pozbawienia wolności, a w przypadku produkcji znacznych ilości, które sugerują zamiar sprzedaży – nawet do dwóch lat więzienia.

Z konsekwencjami prawnymi musi zmierzyć się 70-latek z gminy Borki, którego wczoraj „odwiedzili” funkcjonariusze.

Kryminalni wspólnie z funkcjonariuszami Działu Kontroli Celno-Skarbowej weryfikując posiadane już informacje, przeszukali posesję w jednej z miejscowości położonej w gminie Borki. W kotłowni domu mundurowi zabezpieczyli aparaturę do produkcji alkoholu oraz 360 litrów „zacieru” i niemal 7 litrów gotowego alkoholu.

Teraz o dalszym losie mężczyzny zdecyduje sąd. Mężczyzna będzie też musiał pożegnać się z zabezpieczonym sprzętem i wyprodukowanym trunkiem.

Co wolno, a za co grozi więzienie?

Wg art. 12a ustawy z dnia 2 marca 2001r. o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych, za wytwarzanie alkoholu etylowego grozi do 1 roku pozbawienia wolności, w przypadku znacznej ilości kara może wynosić do dwóch lat pozbawienia wolności.

Fakty są takie, że rzadko w takich przypadkach zapadają bezwzględne kary. Jeśli produkcja nie ma półprzemysłowego charakteru i rzeczywiście może służyć zaspokojeniu potrzeb własnych, można liczyć na złagodzenie kary ze względu na niewielką szkodliwość społeczną.

Powinniśmy pamiętać, że sprzęt służący do nielegalnego wyrobu alkoholu może zostać wyrokiem sądu skonfiskowany – niezależnie od tego, czyją jest własnością.

Inaczej jest z wytwarzaniem nalewek

Produkcja na sprzedaż podlega wielu rygorom i wymaga takich samych pozwoleń i wpisu do rejestru jak produkcja alkoholu etylowego, ale dopuszczono wytwarzanie nalewek domowym sposobem na własny użytek, pod warunkiem, że nie zostaną one przeznaczone do obrotu.

Skoro jednak produkcja spirytusu na własny użytek jest niedozwolona, niedozwolone będzie również wytwarzanie nalewek na bazie nielegalnego alkoholu.

Aby pozostać w zgodzie z prawem, do nalewek należy używać tylko spirytusu lub wódki z legalnych źródeł. Jednak nawet domowych nalewek na bazie legalnego spirytusu nie można sprzedawać.

Przestępstwem nie jest też domowa produkcja wódki, o ile wykorzystujemy do tego legalny spirytus i nie będziemy nią handlować.

Natomiast bez obaw o popadnięcie w konflikt z prawem oraz bez ograniczeń ilościowych można produkować na własny użytek wino nieprzeznaczone do sprzedaży. Tym samym przepisom podlega domowa produkcja piwa, cydru, perry i miodów pitnych.

Reklama

Pokaż więcej

Powiązane

Back to top button