Zespół Szkół nr 1 im. C. K. Norwida w Świdniku beneficjentem projektu „Mistrzostwo w zawodzie kluczem do sukcesu”
Zespół Szkół nr 1 w Świdniku, dzięki umowie podpisanej 18 kwietnia w Urzędzie Marszałkowskim weźmie udział w projekcie z zakresu kształcenia zawodowego pt. „Mistrzostwo w zawodzie kluczem do sukcesu”. Jego celem jest zwiększenie szans na zatrudnienie uczniów szkół zawodowych poprzez poprawę efektywności kształcenia zawodowego w regionie. W projekcie weźmie udział 199 uczniów, w tym 190 uczniów technikum i zasadniczej szkoły zawodowej oraz 9 nauczycieli przedmiotów zawodowych.
Projekt ma na celu podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Zespole Szkół nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida w Świdniku poprzez organizację dodatkowych zajęć zawodowych, staży i praktyk zawodowych dla uczniów Technikum Nr 2 i Zasadniczej Szkoły Zawodowej Nr 2, kursów doskonalących i szkoleń zawodowych dla nauczycieli oraz poprzez doposażenie pracowni zawodowych.
Główne zadania, które zostaną zrealizowane w ramach projektu:
- Dodatkowe zajęcia specjalistyczne umożliwiające uczniom uzyskiwanie i uzupełnianie wiedzy i umiejętności zawodowych:
a)Zajęcia przygotowujące do egzaminów zawodowych dla uczniów klas: technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych,
- b) Warsztaty cukiernictwa artystycznego (technik żywienia i usług gastronomicznych),
- c) Zajęcia informatyczne z wykorzystaniem specjalistycznego programie komputerowego w turystyce i hotelarstwie (technik hotelarstwa),
- d) Zajęcia informatyczne z wykorzystaniem specjalistycznego programu komputerowego w gastronomii (technik żywienia i usług gastronomicznych),
- e) Innowacyjne zajęcia rozwijające umiejętności zaw. uczniów (technik hotelarstwa oraz
technik żywienia i usług gastronomicznych): „Warsztaty kulinarno-kelnerskie przygotowujące do pokazów w czasie Wojewódzkich Targów Turystyczno – Gastronomicznych Gastro Travel Świdnik”,
- f) Innowacyjne zajęcia rozwijające umiejętności zawodowe uczniów (technik żywienia i usług gastronomicznych): „Gotuj z VIP-em i Norwidem” (przygotowujące do występu w programie telewizyjnym).
- Wsparcie uczniów w zakresie zdobywania dodatkowych uprawnień zwiększających ich szanse na rynku pracy (szkolenia z międzynarodowym certyfikatem VCC)
- a) Technik hotelarstwa:
– Menadżer turystyki/recepcjonista
– Barman VCC
– Język angielski VCC dla barmanów
– Język angielski VCC dla organizatorów ruchu turystycznego
- b) Technik żywienia i usług gastronomicznych:
– Profesjonalny menadżer gastronomii
– Dietetyk z poszerzonym programem żywienia sportowców
– Carving z dekorowaniem potraw
– Barman VCC
– Język angielski VCC dla barmanów
– Obsługa kas fiskalnych VCC
– Florysta VCC
- c) Technik logistyk
– Kurs prawa jazdy kat.B
– Kurs obsługi wózków widłowych
– Obsługa kas fiskalnych VCC
– J.angielski VCC dla logistyków
d)ZSZ: kierunek kucharz:
– Barman VCC
– Język angielski VCC dla barmanów
– Obsługa kas fiskalnych VCC
- Zwiększenie współpracy Technikum nr 2 i ZSZ nr 4 z pracodawcami poprzez realizację praktyk zawodowych i staży dla uczniów oraz szkolenia doskonalące i kursy zawodowe dla nauczycieli i instruktorów praktycznej nauki zawodu
Zadanie obejmuje realizację staży zawodowych i praktyk dla uczniów technikum i zasadniczej szkoły zawodowej w renomowanych zakładach pracy na terenie Lublina, Świdnika lub okolic, m.in. w Hotelu Victoria, Grand Hotel, Dwór Choiny, Restauracja Czarcia Łapa czy Poczta Polska oraz szkolenia doskonalące i kursy zawodowe dla nauczycieli i instruktorów praktycznej nauki zawodu z T i ZSZ.
Przed odbyciem stażu/praktyki uczniowie będą uczęszczali na szkolenie bhp.
Termin: staże VII-VIII.2017 i VII-VIII.2018.
Uczniowie po odbyciu stażu lub praktyki zawodowej otrzymają stypendium stażowe oraz zwrot kosztów dojazdu.
- Wyposażenie pracowni przedmiotów zawodowych:
- Doposażenie pracowni gastronomicznej,
- Doposażenie pracowni obsługi konsumenta.
INFORMACJE DODATKOWE
Rekrutacja będzie prowadzona w miesiącach kwietniu i maju 2017.
Udział w projekcie jest bezpłatny.