AKTUALNOŚCIEDUKACJA

Zespół Szkół nr 1 im. C. K. Norwida w Świdniku beneficjentem projektu „Mistrzostwo w zawodzie kluczem do sukcesu”

Zespół Szkół nr 1 w Świdniku, dzięki umowie podpisanej 18 kwietnia w Urzędzie Marszałkowskim weźmie udział w projekcie z zakresu kształcenia zawodowego pt. „Mistrzostwo w zawodzie kluczem do sukcesu”. Jego celem jest zwiększenie szans na zatrudnienie uczniów szkół zawodowych poprzez poprawę efektywności kształcenia zawodowego w regionie. W projekcie weźmie udział 199 uczniów, w tym 190 uczniów technikum i zasadniczej szkoły zawodowej oraz 9 nauczycieli przedmiotów zawodowych.
 
Projekt ma na celu podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Zespole Szkół nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida w Świdniku poprzez organizację dodatkowych zajęć zawodowych, staży i praktyk zawodowych dla uczniów Technikum Nr 2   i Zasadniczej Szkoły Zawodowej Nr 2, kursów doskonalących i szkoleń zawodowych dla nauczycieli oraz poprzez doposażenie pracowni zawodowych.
Główne zadania, które zostaną zrealizowane w ramach projektu:
 

  1. Dodatkowe zajęcia specjalistyczne umożliwiające uczniom uzyskiwanie i uzupełnianie wiedzy i umiejętności zawodowych:

 
a)Zajęcia przygotowujące do egzaminów zawodowych dla uczniów klas: technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych,

  1. b) Warsztaty cukiernictwa artystycznego (technik żywienia i usług gastronomicznych),
  2. c) Zajęcia informatyczne z wykorzystaniem specjalistycznego programie komputerowego w turystyce i hotelarstwie (technik hotelarstwa),
  3. d) Zajęcia informatyczne z wykorzystaniem specjalistycznego programu komputerowego w gastronomii (technik żywienia i usług gastronomicznych),
  4. e) Innowacyjne zajęcia rozwijające umiejętności zaw. uczniów (technik hotelarstwa oraz

technik żywienia i usług gastronomicznych): „Warsztaty kulinarno-kelnerskie przygotowujące do pokazów w czasie Wojewódzkich Targów Turystyczno – Gastronomicznych Gastro Travel  Świdnik”,

  1. f) Innowacyjne zajęcia rozwijające umiejętności zawodowe uczniów (technik żywienia i usług gastronomicznych): „Gotuj z VIP-em i Norwidem” (przygotowujące do występu               w programie telewizyjnym).
  1. Wsparcie uczniów w zakresie zdobywania dodatkowych uprawnień zwiększających ich szanse na rynku pracy (szkolenia z międzynarodowym certyfikatem VCC)

 

  1. a) Technik hotelarstwa:

– Menadżer turystyki/recepcjonista
– Barman VCC
– Język angielski VCC dla barmanów
– Język angielski VCC dla organizatorów ruchu turystycznego
 

  1. b) Technik żywienia i usług gastronomicznych:

– Profesjonalny menadżer gastronomii
– Dietetyk z poszerzonym programem żywienia sportowców
– Carving z dekorowaniem potraw
– Barman VCC
– Język angielski VCC dla barmanów
– Obsługa kas fiskalnych VCC
– Florysta VCC

  1. c) Technik logistyk

– Kurs prawa jazdy kat.B
– Kurs obsługi wózków widłowych
– Obsługa kas fiskalnych VCC
– J.angielski VCC dla logistyków
d)ZSZ: kierunek kucharz:
– Barman VCC
– Język angielski VCC dla barmanów
– Obsługa kas fiskalnych VCC

  1. Zwiększenie współpracy Technikum nr 2 i ZSZ nr 4 z pracodawcami poprzez realizację praktyk zawodowych i staży dla uczniów oraz szkolenia doskonalące i kursy zawodowe dla nauczycieli i instruktorów praktycznej nauki zawodu

Zadanie obejmuje realizację staży zawodowych i praktyk dla uczniów technikum i zasadniczej szkoły zawodowej w renomowanych zakładach pracy na terenie Lublina, Świdnika  lub okolic, m.in. w Hotelu Victoria, Grand Hotel, Dwór Choiny, Restauracja Czarcia Łapa czy Poczta Polska   oraz szkolenia doskonalące i kursy zawodowe dla nauczycieli i instruktorów praktycznej nauki zawodu z T i ZSZ.
Przed odbyciem stażu/praktyki uczniowie  będą uczęszczali na szkolenie bhp.
 
Termin: staże VII-VIII.2017 i VII-VIII.2018.
 
Uczniowie po odbyciu stażu  lub praktyki zawodowej otrzymają stypendium stażowe oraz zwrot kosztów dojazdu.
 

  1. Wyposażenie pracowni przedmiotów zawodowych:
  2. Doposażenie pracowni gastronomicznej,
  3. Doposażenie pracowni obsługi konsumenta.

INFORMACJE DODATKOWE
 
Rekrutacja będzie prowadzona  w miesiącach kwietniu i maju 2017.
Udział w projekcie jest bezpłatny.

Reklama
Pokaż więcej

Powiązane

Back to top button