AKTUALNOŚCIKULINARIA

Keto mazurki na święta – sprawdzone i proste przepisy

Czas pomyśleć o świątecznym menu… Oczywiście Wielkanoc bez mazurków nie ma racji bytu, dlatego mamy dla Was niespodziankę! Nasza Czytelniczka, po wypróbowaniu setek przepisów diety ketogenicznej, postanowiła podzielić się tymi najlepszymi.

„Od 4 lat z wielkim powodzeniem i zadowoleniem jem wg Keto. Moje doświadczenie z keto stylem to ponad 8 miesięcy zgłębiania tajników diety ketogenicznej” – pisze pani Irena i podaje przepisy na pyszne mazurki świąteczne.

Ciasto na mazurki:

-3 Łyżki mąki kokosowej

-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-1 Łyżka erytrytolu

-60g masla – miękkiego

Wymieszać szpatułką, schłodzić 15 min w zamrażalniku, rozwałkować między 2ma arkuszami papieru do pieczenia, formować wilgotnymi palcami brzegi.

Nagrzać piekarnik do 220 stopni i piec 8 – 10 minut.

Wystudzić ciasto całkowicie przed zdjęciem z blaszki – uwaga, ciepłe ciasto jest bardzo kruche.

Na ciasto nałożyć krem i ozdobić orzechami, migdałami lub czekoladą rozpuszczoną z olejem kokosowym (4 kostki czekolady, 1 łyżeczka oleju kokosowego)

Krem z masła orzechowego:

-125 g masła orzechowego

-60 g masła lub masła kakaowego

-4 Łyżki erytrytolu – pudru

-wanilia

Składniki rozpuścić delikatnie w mikrofalówce, wymieszać, wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki lub do zamrażalnika na 15 min.

Krem czekoladowy:

-200 g serka typu Philadelphia

-200 g śmietanki 30%

-4 łyżki erytrytolu

Ubić serek ze śmietaną, pod koniec dodać kakao i opcjonalnie olejek rumowy lub arakowy. Nałożyć na ciasto, wstawić do lodówki.

Smacznego!

Reklama
Pokaż więcej

Powiązane

Back to top button