Keto mazurki na święta – sprawdzone i proste przepisy
Czas pomyśleć o świątecznym menu… Oczywiście Wielkanoc bez mazurków nie ma racji bytu, dlatego mamy dla Was niespodziankę! Nasza Czytelniczka, po wypróbowaniu setek przepisów diety ketogenicznej, postanowiła podzielić się tymi najlepszymi.
„Od 4 lat z wielkim powodzeniem i zadowoleniem jem wg Keto. Moje doświadczenie z keto stylem to ponad 8 miesięcy zgłębiania tajników diety ketogenicznej” – pisze pani Irena i podaje przepisy na pyszne mazurki świąteczne.
Ciasto na mazurki:
-3 Łyżki mąki kokosowej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 Łyżka erytrytolu
-60g masla – miękkiego
Wymieszać szpatułką, schłodzić 15 min w zamrażalniku, rozwałkować między 2ma arkuszami papieru do pieczenia, formować wilgotnymi palcami brzegi.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni i piec 8 – 10 minut.
Wystudzić ciasto całkowicie przed zdjęciem z blaszki – uwaga, ciepłe ciasto jest bardzo kruche.
Na ciasto nałożyć krem i ozdobić orzechami, migdałami lub czekoladą rozpuszczoną z olejem kokosowym (4 kostki czekolady, 1 łyżeczka oleju kokosowego)
Krem z masła orzechowego:
-125 g masła orzechowego
-60 g masła lub masła kakaowego
-4 Łyżki erytrytolu – pudru
-wanilia
Składniki rozpuścić delikatnie w mikrofalówce, wymieszać, wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki lub do zamrażalnika na 15 min.
Krem czekoladowy:
-200 g serka typu Philadelphia
-200 g śmietanki 30%
-4 łyżki erytrytolu
Ubić serek ze śmietaną, pod koniec dodać kakao i opcjonalnie olejek rumowy lub arakowy. Nałożyć na ciasto, wstawić do lodówki.
Smacznego!