AKTUALNOŚCIKULINARIA

Stworzyli dania na bazie lokalnego piwa rzemieślniczego

O ile golonka w piwie to znany specjał, to deseru z piwem czy polewki piwnej próbowało niewielu. A wyjątkowych dań z dodatkiem tego trunku jest zdecydowanie więcej… Prawdziwymi specjalistami od piwnego menu zostali uczestnicy warsztatów kulinarnych, zorganizowanych przez Lokalną Grupę Działania „Dolina Giełczwi”.

Spotkanie odbyło się 8 października w budynku Centrum Aktywności Lokalnej w Bystrzejowicach Drugich.

Warsztaty kulinarne z produktem lokalnym – w roli głównej PIWO poprowadził Adam Kot – kucharz z wieloletnim doświadczeniem, szef kuchni i właściciel firmy cateringowej.

Uczestnicy dowiedzieli się jak wykorzystać piwo w kuchni. Przygotowywali dania na bazie lokalnego piwa rzemieślniczego z browaru Alchemik z Rybczewic Drugich. Powstały takie dania jak: polewka piwna, gulasz wołowy z ciemnym piwem i dynią, golonka w piwie, ryba w cieście piwno-korzennym, deser z piwem i mascarpone.

fot. LGD Dolina Giełczwi

Reklama
Pokaż więcej

Powiązane

Back to top button