Czarne jagody zwane czernicami są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, regulują poziom cukru we krwi. Suszone owoce szybko likwidują biegunki. A przede wszystkim są źródłem witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je jeść garściami na surowo oraz wykorzystywać do pieczenia ciast, deserów, nadziewać nimi pierogi, bułeczki drożdżowe. Bardzo smaczne są również zupy, kompoty  i soki. ( Przed jedzeniem owoce należy dokładnie wypłukać, gdyż mogą być zarażone larwami tasiemca bąblowcowego, roznoszonego przez lisy)

 

 

Pampuchy z jagodami

50 dag maki, 250 ml mleka, 1 jajko, 3 łyżki roztopionego masła, 3 dag drożdży, 2 łyżki cukru, szczypta soli, ok. 05 kg jagód

Drożdże i cukier  rozetrzeć, dodać po 2 łyżki mąki i ciepłego mleka. Gdy rozczyn wyrośnie (10-15 min.)  połączyć wszystkie składniki (z wyj. masła) i wyrobić ciasto. Gdy odstaje od ręki, dodać masło i jeszcze chwile wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia (ok. pół godziny) . Ciasto rozwałkować i szklanką wykrawać dość grube (ok. 3 cm) kółka. W tym czasie nalać do połowy garnka wody, obwiązać gazą lub bawełnianą ściereczką. Kiedy woda się zagotuje, na ściereczce układać pampuchy w dość dużych odstępach. Przykryć garnek, najlepiej metalową wysoką miską i gotować ok. 10-15 minut. Ciepłe kluski polewać obficie rozmiażdżonymi jagodami.

Przepis na ciasto drożdżowe możemy wykorzystać do upieczenia jagodzianek.

Jagodowe nadzienie: 30 dag jagód, 3 łyżki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Z ciasta formować bułeczki, nadziewać, je jagodami , układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i gdy podwoją swoją objętość, smarować jajkiem. Piec w temp. 180 stopni C ok. 20  – 25 minut.

 

Ciasto jagodowe na oleju

6 jajek, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy, 2 ¾ szklanki mąki, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ¾ szklanki oleju,  1 szklanka jagód

Jajka, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny zmiksować na szybkich obrotach, aż jajka zaczną blednąć. Partiami dodawać mąkę wymieszana z proszkiem . Pod koniec wlać olej. Ciasto przelać do blaszki i posypać jagodami. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni C do suchego patyczka. Upieczone posypać cukrem pudrem.

 

Mufiny z jagodami

2 szklanki mąki, 1 jajko, 1 szklanka cukru, 6 dag masła, 1 ¼ szklanki śmietany, 1 ½ szklanki jagód,1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajko rozbić z cukrem, dodać roztopione masło i śmietanę. Mąkę delikatnie wymieszać z jagodami i połączyć z masą jajeczną. Piec ok. 30 minut w foremkach mufinkowych w temp. 180 stopni C

 

 

 

http://lsw24.pl/wp-content/uploads/2018/06/dsc_00621.jpghttp://lsw24.pl/wp-content/uploads/2018/06/dsc_00621-300x300.jpgWTRAKTUALNOŚCI„Sushi i pierogi czyli Zosia w kuchni”,przepis,przepisy,Zofia Gorgol
Czarne jagody zwane czernicami są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, regulują poziom cukru we krwi. Suszone owoce szybko likwidują biegunki. A przede wszystkim są źródłem witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je jeść garściami na surowo oraz wykorzystywać do pieczenia ciast,...