KULTURA I ROZRYWKA

Co to była za zaciera!

Już po raz XVI w gminie Trawniki odbyła się, słynna na cały powiat świdnicki, impreza „TRAWNICKA ZACIERA”. I choć przez chwilę nastroje ochłodził zimny deszcz, to w żaden sposób nie przeszkodziło to uczestnikom w dobrej zabawie do późnych godzin wieczornych.

Szesnasta edycja w niczym nie ustępowała poprzednim. Frekwencja dopisała, pyszności nie brakowało. Pojawiło się także wiele stoisk z rękodziełem czy promujących gminy z naszego powiatu. Były także przyśpiewki, konkursy i nagrody oraz oczywiście przepyszna zaciera, która rozeszła się w mgnieniu oka.

Elementem, który wyróżniał tegoroczną imprezę, było wyjątkowe wyróżnienie dla pani Ewy Mazur, która od 1991 roku pełni funkcję dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury w Trawnikach. Otrzymała order „Zasłużony dla Kultury Polskiej” nadany przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Doceniona została jej 30 letnia praca na rzecz lokalnej społeczności. Odznaczenie wręczył Wójt Gminy Trawniki Daniel Baj. Ponadto, by podkreślić jeszcze bardziej podniosły charakter odznaczenia, w imieniu samorządu gminy Trawniki, przewodniczący rady Daniel Kowalczyk wręczył dyrektor Ewie Mazur ufundowany specjalnie na tę okazję grawerton.

Ale to nie było jedyne wyróżnienie jakie przyznano podczas tegorocznej zaciery. Wójt Daniel Baj przyznał również nagrody dla najlepszych sportowców z gminy Trawniki, a otrzymali je:

  • Oliwia Trąbka
  • Oliwia Zagraba
  • Kamil Matusiak
  • Marcin Kubicki

Z kolei puchar dla najlepszego wędkarza w konkursie rozgrywanym w ramach tegorocznej zaciery otrzymał Marek Drob.

IX Nadwieprzański Festiwal Piosenki i Przyśpiewki Ludowej to również tradycja podczas zaciery trawnickiej. W tym roku pierwsze miejsce przypadło Kapeli Wujka Romana z Żółkiewki, drugie Kapeli Ludowej z Trawnik, trzecie otrzymały ex aequo: Siediszczanie znad Wieprza oraz Zespół Reczka z Rejowca. Wyróżnienie powędrowało do Zespołu Ludowego Pawłowianki.

Do konkursu na najlepszą potrawę regionalną o nagrodę Wójta Gminy Trawniki, zgłoszono w tym roku aż 34 potrawy. Jury nie miało łatwego wyboru. W tej kategorii bezkonkurencyjny okazał się jednak pasztet z królika przygotowany przez Grażynę Szumlak, drugie miejsce przypadło Bożenie Prokop za pierogi z kaszanką, natomiast trzecie Stefanii Sysie za kulebiaczki z grzybami i kapustą. Wyróżnienia otrzymały z kolei: „Pażybroda” przygotowana przez Danutę Czajkowską oraz „Leśny mech” Lucyny Mielniczuk.

Panie Jadzia, Agnieszka, Otylia oraz Lucyna wykazały się z kolei ogromnymi umiejętnościami kulinarnymi. Gniotły ciasto, robiły kluski śląskie i musiały się jeszcze zmierzyć z pytaniami z kuchni świata. Nie było łatwo rozstrzygnąć ich zmagania, jednak ostatecznie pierwsze miejsce w tym „zacierkowym konkursie” otrzymała Pani Jadzia.

Tegoroczna zaciera obfitowała w liczne wrażenia, nie tylko te pogodowe. Były momenty wzruszenia, radości i śmiechu. Można się było najeść do syta i pobawić do wieczora. A tak XVI ZACIERA TRAWNICKA prezentowała się w obiektywie aparatu:


źródło: www.trawniki-online.pl

Reklama
Pokaż więcej

Powiązane

Back to top button